Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двудневен фест на електроакустичния авангард във Второ студио на БНР

Световна премиера на дуото Маня Ристич / E.U.E.R.P.I. (Сърбия / България) на 28 февруари и първо гостуване у нас на Fotgjengeren (Грузия / САЩ)

БНР Новини
2
Снимка: личена архив (Маня Ристич и E.U.E.R.P.I.)

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ на БНР ви кани на камерен двудневен фестивал, посветен на новата електроакустична авангардна музика. Събитието ще се проведе в камерното Второ студио на националното радио, където през последните години в рамките на „Аларма Пънк Джаз“ гостуваха носителят на наградата за филмова музика в Кан Йозеф ван Висем, африканският бард Аюууне Суле, Ерик Трюфа със Зигфрид, Янка Рупкина, Иван Шопов и Авигея, американският грайндкор цигулар Джоуи Молинаро и много други ъндърграунд и мейнстрийм герои.
Събитието тази седмица започва на 28 февруари от 21.00 ч. с една световна премиера. Маня Ристич (Сърбия) и Мирян Колев – E.U.E.R.P.I. (България) започват своята съвместна работа дистанционно, създавайки по този начин първия си съвместен албум Further East (2018). Сътрудничеството им оформя силна, емоционално плътна и артистично изтънчена колекция от електроакустични пиеси, която в студиен вариант може да се чуе тук.

Маня Ристич фокусира работата си в областта на импровизационния пърформанс, записи на терен и интердисциплинарни научни изследвания. Като класически солов и камерен музикант (каквото образование е получила в Лондон), както и композитор и импровизатор, Маня музицира в Европа и САЩ, сътрудничейки си с утвърдени диригенти, мултимедийни артисти, поети, театрални и филмови режисьори. През последните няколко години е активна в областта на звуковите екологии (sonic ecologies) като културен и еко-активист.

E.U.E.R.P.I. е соловият експериментален ембиънт проект на китариста Мирян Колев от Трявна. Той е музикант и композитор, който работи в областта на електроакустичната експериментална ембиънт музика и саунд арта. На живо използва обработени китари, които преминават през софтуерни ефекти, оригинални семпли, луупове и някои други нетрадиционни инструменти. За последните години, откакто проектът E.U.E.R.P.I. е активен, той има над 100 концерта из цяла Европа и Азия в различни пространства - от интимни представления в малки арт-кафенета, през солови участия и колаборации в галерии, културни центрове, музикални клубове, фестивали на изкуствата, филми и музика до пърформанси в катедрали, в пещери, на летища... Всяко място е уникално, така че всяко изпълнение е уникално.

Главен герой на втората фестивална вечер – петък, 1 март, от 21.00 ч. – е живеещият в Тбилиси, Грузия нюйоркски мултиинструменталист и композитор Кръстофър Манинг (алт-сакософон, гласове, кларинет, бас-кларинет, калкулатор). Той ще представи на сцената на Второ студио (за първи път у нас) отвъджанровия си проект Fotgjengeren, в който мoжем да открием освен грузински фолклорни влияния и психеделик-джаз, още елементи от японската и корейската традиционна и авангардна музика. И не само... Като гост музикант в пърформънса на Fotgjengeren ще се включи и българската цигуларка Таня Тингарова.
Билети и за 28 февруари, и за 1 март, а и комбинирани можете да намерите в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна, а в деня на концерта и в Рекламно-информационния център на БНР и на входа преди събитието. Вратите на БНР отварят в 21.00 ч. Началото на всеки от концертите е между 21.30 и 21.40 ч. Местата в залата са само 50 и допускането на публика всеки от двата дни е само от 21.00 до 21.40 ч. с оглед да не се прекъсват записите на концертите, които ще влязат в Златния фонд на „Аларма“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25