Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествие на 600 мили от Северния Полюс

БНР Новини
Град Лонгирбюен, Свалбард
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В поредното издание на рубриката „География на сетивата“ на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с Христо Щерев. Той е юрист по образование, с интересни към източната философия, за когото пътуването не е само преместване в пространството, но и духовно пътешествие. А за себе си казва, че голяма част от наученото в живота му е дошло по време на неговите многобройни пътувания. Последната му дестинация се намира не къде да е, а в Северния полярен кръг.

Страстта на Христо пък пътуванията става особено силна, когато той е едва на шестнайсет години и със свои съученици пътува до Англия с автобус. Остава там в продължение на няколко седмици на гости на местно семейство, но посещава и Австрия, Франция и Германия. Към днешна дата той е посетил над 220 града и 42 държави на 4 континента. Голямата му страст обаче си остава Югоизточна Азия, а дори прекарва и известно време в будистки манастир в Тайван. Макар да е пътувал и с приятели, гостът ни предпочита да пътува сам, защото така по-лесно се потапя сред местната култура.

За причините да се оправи към толкова северна дестинация като Свалбард и с кого отива там, ще разберете от интересния разговор на Христо Щерев с Ирина Вълчанова. Ще научите също и как се чувства човек на 600 мили от Северния полюс, колко e площта на архипелага Свалбард, както и кой е най-големият му остров, на територията на коя държава се намира и кои държави могат да създават градове там.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бохумил Храбал през 1985 г. (Фотография на Хана Хамплова).

110 години от рождението на Бохумил Храбал

В днешните "Епизоди от живота" се занимаваме с Бохумил Храбал , който е роден на 28 март 1914 г. Днес се навършват 110 години от неговото рождение .  Може да се каже, че Храбал е един от "най-човеколюбивите автори", не само в Чешката, но в Европейската и Световната проза. Произведенията му са превеждани на близо 30 езика, като популярността им..

публикувано на 28.03.24 в 09:11

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22

Тенденциите в лечението на белодробен рак

Академия по молекулярна патология и персонализирана медицина на тема "Рак на белия дроб" ще се проведе от 4 до 6 април в София. Първите два дни ще бъдат в мултидисциплинарен формат. Водещи експерти и специалисти от всички медицински специалности, които участват в диагностиката, лечението и проследяването на пациенти с рак на белия дроб, ще изнесат..

публикувано на 27.03.24 в 13:51

Медицинските услуги са поскъпнали

До 60/100 по-скъпи са прегледите без направление при специалисти, показва репортерска проверка, направена в кабинети на клиники, ДКЦ и болници. Поскъпнали са и лабораторните изследвания, както и доплащанията на различни консумативи при операции.  Цените за преглед при различни специалисти в лечебни заведения вече започват от 50-60 лв., а когато..

публикувано на 27.03.24 в 13:37