Телефон (bis)

В „Изпята поезия” по програма „Христо Ботев” звучат музикално-поетични неразбираеми за съвременника днес фрази: „забравям телефони“, „в някоя кабина навярно ще осъмна“, „за две стотинки кой ли ще поговори с мене“ – думи, които срещаме в една обичана и хубава песен на Михаил Белчев и Георги Денков. Наистина, кой днес помни телефонни номера, че и да ги забравя! Колкото до телефонните кабини – те отдавна са изнесени неизвестно къде, че дори и в Лондон не останаха, а телефонен разговор (за неограничено време!), който да има цена 2 стотинки, днес изглежда като научна фантастика.
В срещата ни звучат „телефонни“ песни и Имелда Мей (Imelda May), Робърт Лам (Robert Lamm), Принс (Prince), Лий Ан Уомък (Lee Ann Womack), Керъл Кинг (Carole King), Стиви Уондър (Stevie Wonder), „Тото“, Ал Жаро (Al Jarreau), Лучо Дала (Lucio Dalla), който драматично изпява „телефонирай ми след двайсет години“. Очакваме Ви.

Неделя, 17 март, от 17.00 часа

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мода 3

Модата, облеклото и т.н. аксесоари, които не се считат за облекло: ръкавици, шалове, бижута, очила, обувки, шапки – отново е тема в „Изпята поезия”, предаването за песенна лирика, в което звучи и песента „Модерни времена“. Автор на музиката е Атанас Косев, текстът е на Стефан Банков, пеят Маргарита Хранова и Боян Иванов, „Бъни“, както мнозина с обич го..

публикувано на 26.05.19 в 08:30

Диригентът Руслан Райчев: Ръцете трябва да говорят…

В съботната вечер ще почетем един от най-харизматичните родни диригенти – Руслан Райчев, роден на 05 май 1919 година в Милано. Признаваха безспорния му професионализъм и смайваща ерудиция. Маестрото държеше много на този прословут професионализъм във всичко, до което се докосваше в работата си, защото бе учил във Виена. При Карл Бьом! Благодарение на баща..

публикувано на 25.05.19 в 08:00
Марияна Панова като Катерина Измайлова в едноименната опера на Шостакович

Не всяка детска мечта започва с "Норма" и "Тоска", но сопраното Марияна Панова има и таланта да сбъдва мечтите си

Вчера (23 май) се откри 50-ият Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Бързаме да се похвалим, че бяхме лично поканени от оперната певица Марияна Панова да чуем на 30 май от 19 часа в Камерна зала "България" специалния концерт "Opus Dei" – с произведения на В. А. Моцарт и Рихард Щраус, замислен от трите талантливи българки: Цветана..

публикувано на 24.05.19 в 14:10

Кой не иска да има звукозаписна компания… – интервю с Лайнъс Шраб

На 25 май шведският музикант Лайнъс Шраб идва в София по повод четвъртото издание на „София Дrone Day“ – българското събитие, посветено на международния ден на дроун музиката.Освен основа на V I C I M (който проект ще видим на живо) и ½ от дуото Thet Liturgiske Owäsendet , Лайнъс е начело на бутиковия лейбъл за аудио касети Purlieu Recordings ...

публикувано на 23.05.19 в 14:54

Директно предаване на откриването на МФ „Софийски музикални седмици“ – зала „България“, 23 май от 19 часа

Юбилейното 50-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ е посветено на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Носител е на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация...

публикувано на 22.05.19 в 08:25