Радиоенциклопедия „По следите на дима“: Историята на България, разказана през тютюна

Кадър от изложбата „ДИМ. Истории за тютюна” в Тютюневия град, Пловдив
Снимка: БГНЕС

Противоречивата история на тютюна възпламенява най-различни сюжети, винаги раздвоени между вредата и удоволствието, богатството и мизерията, болестното и утешителното, диаболичното и летливото.

Тютюнът навлиза в Европа от Новия свят, а синкавият дим постепенно обгръща целия свят. Пуши се в градовете, пуши и селото, пуши се в окопите и в мирно време, на големия екран и на малкия… Пушенето вероятно е най-разпространената в глобален план зависимост, едновременно заклеймявана и социално приемлива, отрицавана и желана…

Тютютът е суровина, стока, растение, отрова. Наричан "златото на България", той играе ключова роля за историята ни. Тютюнът и розовото масло са основните експортни продукти на България, благодарение на тях страната става част от международния търговски обмен.

Димната следа намираме в политиката, в модернизирането на производството, в еманципирането на жените и обособяването на градовете.

Разкъсана между икономическата полза и политическата зависимост, историята на тютюна е ценен свидетел на превратностите на 20 в. 

Борис Стоянов, гл. ас. катедра „Съвременна и нова история“, очертава интригуващи акценти от тютюневата история на България, а Стефан Дечев представя книгата на американската изследователка Мери Нюбъргър „Балкански дим“, посветена на историята на България.