В часа на Радиотеатъра – „Недоразумението” на Камю

На 10 март от 16 часа във времето на Радиотеатъра ви предлагаме пиесата на Албер Камю „Недоразумението”. Камю е френски писател, драматург, журналист и философ, един от най-големите представители на френската и световната литература от първата половина на 20 век, носител на Нобелова награда за литература за 1957 година. С целия си живот и творчество той защитава своите позиции в търсене на справедливостта за човека изобщо и отстоява своя избор в живота „да не се съгласи да бъде с палача”. Сред най-известните му романи на Чумата, Чужденецът, Падането, както и сборникът с есета Митът за Сизиф, както и философската студия Разбунтуваният човек.

Пиесата Недоразумението се придържа към строга фабула. Синът се прибира след много годни в родния си дом, който е преустроен като семеен хотел и отсяда в него като чужденец. Близките му не го разпознават, скрояват пъклен план срещу богатия посетител и го убиват. Едва когато виждат документите му, разбират, че това е бил техният обичан син. Античната трагичност в този сюжет е изведена и в характеристиката на самите герои, които фатално пострадват от липсата на морални устои и ориентири в един хаотичен и враждебен свят.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Ицко Финци и Меглена Караламбова по време на записа на радиопиесата „Костенурката на Дарвин“

Радиотеатърът приюти „Костенурката на Дарвин“ (видео)

„Костенурката на Дарвин“ – пиеса на испанския драматург Хуан Майорга, бе приютена в Студио 2 на Българското национално радио. Под вещата режисура на Валентин Ганев интересният и завладяващ текст бе претворен за Радиотеатъра от прекрасните актьори Меглена Караламбова, Ицко Финци, Йорданка Стефанова и Йосиф Шамли. Постановката на „Костенурката на Дарвин“..

публикувано на 18.03.19 в 12:50

Мене ми е сърце наядено или да се изкачим нагоре

Иван Добчев изпълнява ролята на скитащия пришълец и/или бог в радиоверсията на „Апокриф“ по време на записа във Второ студио на БНР през 1998 години поради отсъствието на актьор. По случайност. През същата 1998 радиопроектът „Апокриф“ (на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Асен Аврамов) донася на БНР и България две мечтани награди – Гран При Марулич и..

публикувано на 15.03.19 в 15:22

Наум Шопов в „Лунна светлина“

На 10 март, 30 минути след полунощ можете да чуете Наум Шопов в главната роля в пиесата на Харолд Пинтър – „Лунна светлина“. За съжаление вече не можем да видим изключителното му присъствие на сцената. Но за щастие – фондът на Радиотеатъра съхранява гласа му. Веднъж в свои бележки към публиката Харолд Пинтър пише: „Говоря с известно нежелание, понеже..

публикувано на 09.03.19 в 09:05

Баба Тонка, вдъхновителката

Всички са чували за баба Тонка, но малцина знаят колко свои чеда е пожертвала тя за свободата на България. Изрича тя: „Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв!“ На тази героична жена е посветил пиесата си Станко Петров, един не много..

публикувано на 02.03.19 в 09:10

Хъшове, тези луди-млади глави

На 3 март, националния празник, в рубриката „Радиотеатър след полунощ“ звучи пиесата „Хъшове“ на Иван Вазов. Произведението нашумя много около постановката на Народния театър, реализирана от Александър Морфов, но тези „Хъшове“ са други – режисьор е Никола Русев, спектакълът е игран за първи път на сцената отново на Народния театър през далечната 1955..

публикувано на 01.03.19 в 15:30