Наум Шопов в „Лунна светлина“

Автор:

На 10 март, 30 минути след полунощ можете да чуете Наум Шопов в главната роля в пиесата на Харолд Пинтър – „Лунна светлина“. За съжаление вече не можем да видим изключителното му присъствие на сцената. Но за щастие – фондът на Радиотеатъра съхранява гласа му.

Веднъж в свои бележки към публиката Харолд Пинтър пише: „Говоря с известно нежелание, понеже зная, че имам поне 24 интерпретации на едно твърдение в зависимост от това къде стоите в момента и какво е времето. Намирам, че едно категорично твърдение никога не може да бъде вечно. Веднага ще бъде модифицирано от останалите 23 варианта.“

И „Лунна светлина“, както и останалите пиеси на Пинтър, изразява многовалентността на човешките отношения. Неизразимите им граници. Неуловимите им мигове и нюанси. Измамите, надеждите, краховете и самотата ни като отделни човешки същества, както и стремителността, с която се опитваме да образуваме някаква общност или дори едно цяло. Нито ние, нито образуванията ни са категорични. Винаги са оборими. Винаги са несигурни. И тъкмо с тази променливост омагьосва драматургията на Пинтър. 

А вдъхновяващата актьорска специфика на Наум Шопов органично се вписва в такъв тип произведения.

Постановката е на Юри Статков.

Участват: Наум Шопов, Нина Стамова, Любомир Младенов, Пламена Гетова, Петър Русев, Веселин Цанев, Венцислав Кисьов, Албена Велева.