Фолклор и композиторско творчество – Панчо Владигеров и необятния свят на фолклора

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих, но детството му протича в Шумен – родното място на бащата, на дедите. От там, от гласовитите си предци, по-късно от общуването с любимия учител Добри Христов той наследява любовта, чувствителността към народната песен. В годините на обучение в Берлин, по-късно, когато развива богатата си европейска кариера, народната музика му дава идеи, самочувствие, модели; тя е, която изразява най-точно бурния му владигеровски темперамент – като творец и пианист, която изтъква неговата оригиналност.

Нечуваната ритмика, живописните мелодически пътеки, скритият в тях колорит подсказват на композитора идеи за мащабно разгръщане, което, особено в симфоничните опуси, е силно повлияно и от големите европейски композитори, чието творчество неминуемо влияе върху младия Владигеров.

В тези предавания ще прозвучат опуси, които дават представа за самобитния начин, по който Панчо Владигеров вплита българския фолклор в своето творческо въображение. И как това отношение към фолклора се предава на наследниците – син и внуци. Ще слушаме записи на братята Панчо и Любен Владигерови, както и на Владигерови – внуци.

Слушайте „Звукови хроники“, посветени на Панчо Владигеров и фамилията Владигерови, в три последователни понеделника - 11, 18 и 25 март от 17.30 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Квартет „Адорно“ ще представи музиката на Италия

Дипломация и музика – нов цикъл на Софийската филхармония

Новият цикъл на Софийската филхармония  се провежда веднъж в месеца, във вторник. Нарича се „Дипломация и музика“ и е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения на България с водещи европейски страни.  Първият концерт, който се състоя на 24 септември, беше посветен на музиката на Русия, а изпълнители бяха..

публикувано на 14.10.19 в 09:15
Сцена от операта „Дон Карлос“ на Верди, постановката на Фламандската опера

Сезонът на Фламандската опера започна устремно и успешно!

Интересни на събития бяха последните няколко месеца за Фламандската опера, която, както е известно, играе продукциите си в Антверпен и Гент. В края на април, на ежегодните международни оперни награди, организирани от реномираното английско списание „Опера“, Фламандската опера спечели приза за най-добра компания на годината. Театърът бе номиниран за..

публикувано на 13.10.19 в 12:05
Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева е един от финалистите

Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона

Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на престижния конкурс „Нека пеят народите“ ? Ще имаме удоволствието да проследим на живо събитието от Двореца на музиката в Барселона. Стискаме палци за нашите участници – вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева. По традиция лауреатите от предишното издание на конкурса през..

публикувано на 13.10.19 в 08:55

Отиде си големият джаз музикант Милчо Левиев

Големият джаз музикант и композитор Милчо Левиев почина на 81-годишна възраст в Солун. Милчо Левиев е роден на 19 декември 1937 година в Пловдив. Завършва Държавната консерватория в София. Ученик е на Панчо Владигеров.  Музикалната му кариера започва в Пловдивския драматичен театър. Между 1963 г. и 1968 г., Милчо Левиев работи като солист и диригент..

публикувано на 13.10.19 в 07:37

Ирмгард Зеефрид в „Кавалерът на розата“ от Рихард Щраус

В съботната вечер от 20 часа ще отбележим 100 години от рождението на Ирмгард Зеефрид. Ще прозвучи цялостен запис на „Кавалерът на розата“ – най-популярната от оперите на Рихард Щраус. С участието на Мариане Шех, Ирмгард Зеефрид, Рита Щрайх, Курт Бьоме, Дитрих Фишер-Дискау, хора на Дрезденската опера и Щаатскапеле Дрезден, обединени от диригентската..

публикувано на 12.10.19 в 08:10