Фолклор и композиторско творчество – Панчо Владигеров и необятния свят на фолклора

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих, но детството му протича в Шумен – родното място на бащата, на дедите. От там, от гласовитите си предци, по-късно от общуването с любимия учител Добри Христов той наследява любовта, чувствителността към народната песен. В годините на обучение в Берлин, по-късно, когато развива богатата си европейска кариера, народната музика му дава идеи, самочувствие, модели; тя е, която изразява най-точно бурния му владигеровски темперамент – като творец и пианист, която изтъква неговата оригиналност.

Нечуваната ритмика, живописните мелодически пътеки, скритият в тях колорит подсказват на композитора идеи за мащабно разгръщане, което, особено в симфоничните опуси, е силно повлияно и от големите европейски композитори, чието творчество неминуемо влияе върху младия Владигеров.

В тези предавания ще прозвучат опуси, които дават представа за самобитния начин, по който Панчо Владигеров вплита българския фолклор в своето творческо въображение. И как това отношение към фолклора се предава на наследниците – син и внуци. Ще слушаме записи на братята Панчо и Любен Владигерови, както и на Владигерови – внуци.

Слушайте „Звукови хроники“, посветени на Панчо Владигеров и фамилията Владигерови, в три последователни понеделника - 11, 18 и 25 март от 17.30 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кой не иска да има звукозаписна компания… – интервю с Лайнъс Шраб

На 25 май шведският музикант Лайнъс Шраб идва в София по повод четвъртото издание на „София Дrone Day“ – българското събитие, посветено на международния ден на дроун музиката.Освен основа на V I C I M (който проект ще видим на живо) и ½ от дуото Thet Liturgiske Owäsendet , Лайнъс е начело на бутиковия лейбъл за аудио касети Purlieu Recordings ...

публикувано на 23.05.19 в 14:54

Директно предаване на откриването на МФ „Софийски музикални седмици“ – зала „България“, 23 май от 19 часа

Юбилейното 50-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ е посветено на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Той е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Носител е на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“ на Европейската фестивална асоциация...

публикувано на 22.05.19 в 08:25
Трио „Фогл“

Звук и ритъм по виенски (видео)

Европейски музикален фестивал се провежда през пролетта и във Варна освен в София и макар да има много по-малко прояви, човек има шанс да попадне на истинско музикално събитие и да чуе нещо, което идва пряко от голямата европейска традиция или носи специален заряд от съчетанието на творчески енергии, дошли от различни краища на Европа. Преди две години..

публикувано на 21.05.19 в 14:13

Гласът на Мария Н. Ангелова в „Песента на цикадите“

Във „Време и половина“ често повдигаме завесите на онези истории, които на пръв поглед не изглеждат толкова важни, но винаги водят до нужните изводи – за смисъла на предаването, за смисъла на това да задаваш въпроси и да търсиш отговорите им, за смисъла на изборите, които правим в живота, за срещите и обмяната на енергия, за мисията на всеки от нас...

публикувано на 21.05.19 в 14:02
На пресконференция част от творческия екип представи постановката „Селска чест“

Премиера на русенската опера

„Днес изкуството е висша алгебра на метафорите и символите. Затова и прочитът на операта „Селска чест“ и на съпътстващия я балетен пърформанс „ Метаморфозите на любовта“ по музика на Астор Пиацола в Русенска опера, ще се опита да представи пред вас една друга гледна точка, различна от традиционната. Проектът е посветен на 20- годишнита от смъртта на..

публикувано на 21.05.19 в 11:05