Еврика! Успешни българи: Стиляна Бакалова

Стиляна Бакалова
Снимка: личен архив

В момента тя е последна година студентка по Авиационна техника и технологии в Пловдивския филиал на Техническия университет. Прочу се като момичето, което е овладяло почти всички движещи се машини. Има около 20-тина свидетелства за управление на различни сухопътни машини – от мотоциклет и мотор до автобус с ремарке и трактор. Има и свидетелство за любител-пилот. Мечтае да пилотира самолети от гражданската авиация. С упоритата си работа тя спечели стипендията на името на академик Ангел Балевски на Фондация Еврика за 2016 – 2017 година. Забравих да попитам Стиляна дали може да кара моторница. Ще го направя при следващата ни среща, а сега чуйте разговора с това смело момиче в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Църквата „Св. Петка Самарджийска“ в София

Магдалина Станчева: археология в центъра на София

Има хора, чиито имена не отекват шумно във времето, не са гръмки, бомбастични, блестящи, но заедно с това ако ги нямаше, едва ли бихме могли да живеем така, както живеем, да сме заобиколени от това, с което сме заобиколени. Такова име е Магдалина Станчева (1924-2014), наричана „главният археолог на София“, а за мнозина – Пазителка на тайните на София,..

публикувано на 19.06.19 в 17:10
Културата и езиците „канак“ са традиционни за местното население на френската отвъдморска територия Нова Каледония

Обречени ли са малките местни езици?

В обявената от ЮНЕСКО Международна година на местните езици се запознаваме с още една далечна и непозната за нас култура. Културата и езиците „канак“ са традиционни за местното население на френската отвъдморска територия Нова Каледония. Колониалната доминация на френския език и администрация, разбира се са повлияли на туземната култура. В същото..

публикувано на 18.06.19 в 17:20
260 ученици и студенти от цяла България представиха своите продукти и услуги на 11-ия Младежки стартъп форум „Изгряващи звезди“

Изгряха новите звезди на учебния бизнес

Eдинадесетият младежки предприемачески форум „Изгряващи звезди“, организиран от „Джуниър ачийвмънт България“, излъчи победителите в националния кръг на състезанието между ученически и студентски учебни компании. Учебната фирма „Insendio“на единадесетокласници от Националната търговска гимназия в Пловдив спечели първото място с разработката си..

публикувано на 17.06.19 в 14:21
Елеонора Гаджева

За Ликийския път, който следва контурите на морето

„ 150 нюанса синьо. Уникални са цветовете на морето, които могат да се видят по времето на този преход.“ Така описва Елеонора Гаджева пешеходния маршрут в Турция, познат като Ликийския път. Древен път, който върви по старите търговски пътища и следва контурите на морето и извивките на планината. С Елеонора Гаджева говорим за най-стария..

публикувано на 17.06.19 в 10:39

Ударите на сърцето

Най-честите болести и усложнения при сърдечно-съдовата патология, климатични влияния, солта и начинът на живот, ролята на спорта, алкохола и възрастовите промени - разговор с кардиолога проф. Арман Постаджиян. И още: симптоми и реакция при сърдечна болка и недостатъчност, хипертонията, йога и физически натоварвания, уроците на Хипократ – пряко от..

публикувано на 17.06.19 в 09:20