Честит рожден ден на Калуди Калудов

Калудов отбеляза 40-годишнината от артистичната си кариера с постановка на "Палячи" от Леонкавало под шапитото на цирк "Балкански" .
Снимка: БГНЕС

Екипът на сутрешния блок "Нашият ден" се възползва от възможността да е сред първите, които честитят рождения ден на световноизвестния български тенор Калуди Калудов. Ива Дойчинова го намира в Полша, където той ще присъства на изпълнения на свои ученици.
Калудов споделя, че се чувства истински галеник на съдбата и добре осъзнава този факт. Той се чувства признателен на своите учители и предава с радост опита си на своите ученици.

В продължение на десетилетия Калудов възхищава критици и публика не само в България и Италия. Кариерата му е впечатляваща: Лондон, Виена, Париж, Милано - едва 32-годишен подписва договор с Миланската Скала. Българинът вдига на крака не само публиката в цяла Европа, но и меломани от САЩ, Канада, Аржентина, Бразилия и Япония.

Гостувал е на най-престижните световни сцени, зали и фестивали за класическа музика, пял е с най-прочутите артисти – от Николай Гяуров и Самюел Рейми до Гена Димитрова и  Мария Киара, под палката на най-големите диригенти: Абадо, Мути, Мета, Макерас...

Репертоарът му включва над 60 централни партии, внушителни кантатно-ораториални творби, песни и канцонети. Звукозаписните регистрации, които е оставил за поколенията също са впечатляващи.