Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи

Снимка: личен архив

В това издание на рубриката „Радиоавтограф“ на предаването „Семейно радио“ ви срещаме с две очарователни млади дами с нестандартна, забавна и много благородна професия. Това са Ива Лапатова и Янита Кирова, а тяхната професия и призвание е изключително рядка – те са медицински клоуни. Те са ученички и наследнички на вече покойния актьор Николай Николаев, познат на всички като Бате Николай, които през годините се превърна в лицето на клоунадата в детски медицински заведения у нас.
Ива и Янита, които са завършили НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност театър на движението – пантомима, сами се свързват с него, той веднага откликва и ги кани да завършат едногодишен курс за медицински клоуни в болница „Пирогов“ като самият той им става ментор. Така в продължение на една година двете млади жени следват Бате Николай в работата му и се учат от него. Двете бързо разбират, че представата им за това какво е медицинска клоунада драстично се разминава с реалността на професията. Оказва се, че работата не е в това да се изнесат спорадични представления пред децата – те разбират, че медицинската клоунада е част от лечението, а тяхната роля е да помагат на лекарите да си вършат работа чрез директен контакт с всяко дете. Помощта им се оказва и изключително важна за лежащите деца, които не могат да стават от болничното легло. Това ни най-малко не ги отказва, а тъкмо напротив и двете създават „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“.

Янита Кирова(вляво) и Ива Лапатова
Към днешна дата Ива и Янита са единствените медицински клоуни в България. Това не ги учудва, защото професията е много трудна, но същевременно е и малко известна ниша, която изисква пълно отдаване и голямо сърце. Повече за ежедневните предизвикателства за това да си до децата в много трудни и тежки за тях моменти и в тях трябва да предизвикаш усмивка, която да замени сълзите, но и за това от къде черпят сили Ива и Янита чуйте в изключително интересния им разговор с водещата Ирина Вълчанова.