Мене ми е сърце наядено или да се изкачим нагоре

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Иван Добчев изпълнява ролята на скитащия пришълец и/или бог в радиоверсията на „Апокриф“ по време на записа във Второ студио на БНР през 1998 години поради отсъствието на актьор. По случайност. През същата 1998 радиопроектът „Апокриф“ (на Маргарита Младенова, Иван Добчев и Асен Аврамов) донася на БНР и България две мечтани награди – Гран При Марулич и При Еуропа. Това са само знаците за ценността на аудиото „Апокриф“, а редицата на отличията на сценичния спектакъл е много по-дълга.
12 години по-късно Иван Добчев анализира своето подвизаване като бог по радиото пред нашия микрофон. А според Йордан Радичков: … по радиото не се вижда нищо, чуват се само човешки гласове. Това е плюс, сигурно. Така по радиото човек може да говори с бога, ще му чуе гласа, няма да вижда бога.
Към тази история за радиото, бог и общуването, ще добавим и още едно. Теодосий Спасов смята, че музиката е общуване на по-високо ниво и чрез нея може да усети човека пред себе и да разбере неговия свят.
Една среща на тримата артисти, изкачващи всеки по своему стълбата към небето, в студиото на радиото роди две неща – „Добродушните смокове“ и едно феноменално качване по стълбата, което следим в епизод 12 на документалния сериал „Радиото“.

Първо излъчване на епизода е 3 май 2010 г., 10.30 часа.