И ловът у нас не е от вчера

Тракийско съкровище от град Летница, фрагмент
Снимка: letnitsa.bg

Ние обичаме да се фукаме със славната си история, но често се учудваме, когато чуем нещо за нея – дотолкова зле я познаваме. Така че едва ли ще ни бъде излишно да получим още малко знание за предците си. Какво и как се ловували древните траки – за това ни разказа малко известни подробности познавачът на живота им професор Иван Маразов.ВИЖТЕ ОЩЕ
Плажовете на Дананг са класирани от Форбс сред най-красивите в света

Магдалена Гигова за Дананг – плажно пиршество, а Мира Баджева разказва за вкусните си приключения в Никарагуа

За повечето българи Виетнам е смътен спомен за усърдни гастарбйтери, дошли у нас по линия на социалистическото сътрудничество, евтино кафе с не особено добро качество и островърхи сламени шапки. От всичко изброено верни са само шапките. В днешен Виетнам, или поне в Дананг, откъдето се завърнах неотдавна, не срещнах човек, който да знае къде е България,..

публикувано на 18.03.19 в 10:10
Д-р Петър Чипев в студиото на „За здравето“

Цветът на сънищата

Разговор за медицината на съня и всички здравословни проблеми, пряко свързани с нея. С д-р Петър Чипев от ВМА ще коментираме различни аспекти: качеството на съня като пряка зависимост от здравето и възрастта, както и от вредните навици – късното хранене, алкохола и цигарите. И още: белези на сънната апнея, кога и защо заспиваме на волана, лекарски съвети..

публикувано на 18.03.19 в 10:05
Тоалети създадени с 3D принтер

Мода и високи технологии

Американският художник от полски произход Барнет Нюман твърди, че „дамските дрехи са живопис, а мъжките – скулптура“, но художникът, определян от познавачите като представител на абстрактния експресионизъм и по-специално на течението Color Field Painting, чиито платна днес се продават за милиони, все пак твори най-активно в първата половина на миналия..

публикувано на 14.03.19 в 17:05

Физиката във философията

За граничните територии между физиката и философията говорим с философа Борис Грозданов в деня, в който се навършват 140 години от рождението на Алберт Айнщайн. Повече в звуковия файл.

публикувано на 14.03.19 в 13:50
Константин Илиев

90 години от създаването на Софийската филхармония – 2 част

От 1956 до 1972 начело на Софийската филхармония е Константин Илиев, който си спомня: „Филхармонията беше моделът, по който ние по-младите диригенти започнахме да създаваме симфонични оркестри в другите градове в страната. Ние нямахме никакъв опит и го черпехме от Софийската филхармония, от практиката на Сашо Попов, от неговите постижения,..

публикувано на 14.03.19 в 09:20