Как София ще отбележи Деня на свети Патрик

Автор:
Н. Пр. Майкъл Форбс, посланик на Република Ирландия
Снимка: Ани Петрова

17 март е Денят на свети Патрик – празникът на всички ирландци по света, които по последни данни наближават 80 милиона души, като само в САЩ хората с ирландски произход са над 40 милиона.
Затова и 17 март Ирландия се отбелязва тържествено не само в Ирландия, но и в много страни по света. В последните години в чест на засилващото се партньорство между Ирландия и България, посолството на Ирландия организира различни културни събития, чрез които България се включва в глобалните празненства за Деня на Св. Патрик.
Едно от тези събития е представянето на ирландска литература. За първи път на български език излезе книга на ирландската писателка Ейлиш Ни Гуивна. Това е сборникът с разкази „Литературен обяд  и други разкази“, който вече е по книжарниците.  
Ейлиш ни Гуивна е магистър по Средновековие и доктор по Ирландски фолклор. Автор е на разкази, романи, книги за деца, театрални и радиопиеси. Носителка е на множество награди, в това число Stewart Parker за драма, Butler за проза, няколко награди Oireachtas за ирландски роман и три Bisto за детска литература.
Романът на Ейлиш ни Гуивна „Танцът на танцьора“ е финалист за наградата Orange през 2000 г., а сборникът ѝ „Лед от вътрешността на страната“ е отличена книга на Ню Йорк Таймс. През 2015 г. получава наградата Irish PEN за изключителен принос към ирландската литература. Ейлиш ни Гуивна пише книги и на ирландски и на английски език.
Ейлиш Ни Гуивна беше през изминалата седмица в България и проведе няколко срещи с български студенти и с читатели в София и във Велико Търново.
Ейлиш ни Гуивна. Снимка: личен архив

Тазгодишните тържества Ирландия посвещава на силната ирландска връзка с ЕС, затова ирландски министри ще посетят всички 27 европейски столици за Денят на свети Патрик.
По случай Денят на свети Патрик 250 сгради и забележителности по цял свят ще се включат в инициативата Global Greening като бъдат осветени в зелено на 17 март.
У нас три обществени сгради ще бъдат в зелено в неделя и в понеделник. Кои са те и кой ще дойде в София за празника на Ирландия, ще научим от интервюто на Ася Чанева с Н. Пр. Посланика на Ирландия в България, г-н Майкъл Форбс.