Директно от Русе - концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ (първа част)

Пламен Джуров и Софийски солисти
Снимка: БГНЕС

Директните излъчвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължава с първа част от концерта на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, солисти: Минчо Минчев – цигулка, Николай Минчев – цигулка, Красимир Щерев – акордеон и Георги Василев – китара.

В програмата ще звучат: Едвард Григ – Струнен квартет в сол минор, опус 27; Й. С. Бах – Концерт за две цигулки и оркестър в ре минор

Изкуството на „солистите” намира път към всеки – може би защото по един неповторим начин съчетава високи художествени критерии и достъпност, многообразие на репертоара и изискано поднасяне. Името на ансамбъла и неговият диригент Пламен Джуров са синоним на безупречен професионализъм, а всяка тяхна поява на сцената е белязана от атмосфера на празничност и неизменно се превръща в събитие.

„Софийски солисти” са работили с всички значими български музиканти – композитори, диригенти, солисти. И досега постоянен партньор на състава е Минчо Минчев. Но и редица млади музиканти имат първите си опити с оркестър именно със „солистите”.

М. Минчев и диригента  на радиосимфониците М. КадинМинчо Минчев едва ли се нуждае от представяне, неговото изкуство е оценявано със суперлативи на четири континента. Свири като солист с много от водещите оркестри в света.

Роден през 1979 г. в София, Николай Минчев започва да свири на цигулка едва четиригодишен. Докато слуша виртуозните изпълнения на своя баща, се появява интересът му към красивия инструмент.

Първите професионални успехи в биографията на Николай Минчев се появяват още в детска възраст. През 1988 г. печели първа награда на международния конкурс „Ян Коциан” в Чехия. Оттогава е носител на множество отличия, но споделя, че най-ценната му награда е цигулка „Галиано”, предоставена му от Германския фонд за музикални инструменти след конкурс. На нея той свири два сезона, а в момента е горд притежател на инструмент, създаден през 1850 г. от Жан Батист Вийом. Той е правил копия на цигулки на легендарните италиански майстори Страдивари, Гуарнери и Амати.

Красимир ЩеревКрасимир Щерев става член на Klangforum Wien през 2003. Работи с Виенската филхармония (под диригентството на Пиер Булез и Даниел Баренбойм), Берлинския симфоничен оркестър (под диригентството на Сузана Малки), Филхармонията на Лос Анджелис, Лондонската филхармония, Симфоничния оркестър на Виенското радио, Tonkünstler Оркестър, Солунския държавен симфоничен оркестър, Люблянска филхармония, КА Софийски солисти (под диригентството на Пламен Джуров.
"Акордеонът е инструмент, който има уникалната възможност да се смесва с различните видове звучене на струнните и духовите инструменти… при него звукът има невероятната способност „да диша“… Въпреки че, може би така наречената „класическа“ гилдия още не го е открила напълно за себе си, предстои той да бъде въведен много широко в оркестровото, камерното и изобщо в ансамбловото музициране“ - казва Красимир Щерев.

Георги Василев е определян от музикалната критика като  „китарист с уникален талант, музикален подход и артистично майсторство”. Роден е през 1966 г. във Варна и е възпитаник на Любен Хараламбиев.
Едновременно със соловите си изяви, той проявява интерес и към камерната музика, навлизайки в разнообразни музикални епохи и стилове – ренесанс, барок, танго, джаз или електроакустична музика.

Слушайте на 21 март, четвъртък, от 19.00 ч. по програма "Христо Ботев".