Археологически анонси 2019

За мисията на Archaeologia Bulgarica, откритията и поведението, които променят България и света

Мария Мира Христова (вляво) и д-р Сирма Александрова в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Росица Александрова

Archaeologia Bulgarica e единственото по рода си научно списание, издавано без прекъсване от 1997 г. и класирано в Scopus и в European Reference Index for the Humanities. От май 2018 г. прераства в медийна платформа под мотото: „Виж откритията, докато се случват“.
Какви са археологическите анонси за 2019 г. през призмата на Archaeologia Bulgarica и още за мисията на професионалните археолози и научни работници, които организират и поддържат платформата – чуйте в звуковия файл от археолога д-р Сирма Александрова.100 години Требенище

Археологическият музей в Скопие. Снимка: Archaeologia Bulgarica
Изложбата „100 години Требенище“ беше открита в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие на 14 март т.г. и заяви мястото си на уникално събитие в календара на културното сътрудничество на три Балкански държави.
Учени и политици от България, Северна Македония и Сърбия работят за осъществяването на проекта повече от година, а важността му се подчерта и от присъствието на откриването на македонския премиер Зоран Заев, българския министър на културата Боил Банов, помощник-министъра на културата на Сърбия Ася Драча Мунтеан, учени, дипломати и общественици от трите страни. Изложбата „100 години Требенище“ ще бъде показана допълнително не само в НАИМ в София, в Народния музей в Белград, но и в други европейски столици, съобщи за „Нашият ден“ доц. Людмил Вагалински – чуйте още в звуковия файл.Археология и геополитика с проф. Николай Овчаров


Какви са перспективите за предстоящия археологичен сезон за един от най-прочутите български археолози – проф. Николай Овчаров, и защо изследователят фокусира погледа си към крепостите на Дунавския бряг, Перперикон в Родопите, както и към т.нар. Северен Перперикон недалеч от Търговище.
Каква е ролята на археологията за спасението на света днес и има ли връзка между науката за древността, съвременната геополитика и съпътстващите я събития – чуйте още в звуковия файл.