Бети Картър

Бети Картър е единствената, която не прекланя глава пред законите на шоубизнеса, не допуска компромис, дори след като става ясно, че звукозаписните компании ще се разпореждат с музиката й, независимо нейните желания. Така тя създава своята музикална компания “Bet-Car“. Всичко това се случва през 60-те години на м.в.

Дуетът на Бети Картър с Рей Чарлз „Baby it’s cold outside се превръща в хит. Тя не е съзнавала, че може да изчезне от публичното пространство, тъй като до момента само тази песен я прави известна. Но така или иначе, Бети Картър наистина слиза от музикалната сцена за десетгодишен период. Трудно е приемана от останалите хора, заради спецификата на глас и пеене, и нейното нежелание за промяна. Музикантите я смятат за вестоносец от бъдещето, защото тя носи същината на джаза в неговия най-чист вид. Налага се, да я приемат такава, каквато е – чиста и неподправена. Всъщност тя не пее песни, а прави музика.

Бети Картър може да си позволи да бъде различна за времето си, тъй като тя владее най-съкровените тайни на вокалното изкуство. Освен това е наясно със същността на самата музика и умее да създава лабиринти в импровизациите си. Тя нам нужда от учител или диригент. Родена лидер, тя води създадените от нея триа, като ги управлява властно и сигурно. Създава, моделира, сменя, импровизира, води….С тези няколко думи Бети Картър може да бъде описана като творец.

Слушайте на 22 март, петък от 17.30 ч. по програма "Христо Ботев".


ВИЖТЕ ОЩЕ
Едноетажна Америка по крайбрежието на Кейп Код

Снежана Тодорова, председател на СБЖ: В Сочи отглеждат киви и банани

Какъв е смисълът да купуваш кола, с която да пътуваш по асфалта. Там, където е асфалтът, няма нищо интересно, а там където е интересно, няма асфалт. „Покана за пътуване“ започва с тази мисъл на писателите фантасти Аркадий и Борис Стругацки, за да стане ясно от самото начало къде ще ни отведе пътят. Повечето от нас свързват Сочи със зимната..

публикувано на 13.10.19 в 08:45

За Деветашкото плато и забравеното културно наследство

Знаете ли коя е Иванка Богданова от село Кърпчево? Отговорът на този въпрос ни дават изложбата „Археология на забравата“ и шепа ентусиасти – студенти по архитектура от България, Тайван, Естония и Великобритания, които по време на лятната си практика изследват не само старите технологии за строеж на къщи в село Кърпчево, в района на Деветашкото плато, но..

публикувано на 12.10.19 в 08:55

Лов по време на чума

Първата пушка пукна едва преди седмица, така че е рано да броим успехите. По-скоро е време да проверим каква работа е свършена, какви са надеждите за новия сезон за лов на едър дивеч и как се е отразила на дружините опасността от настъпващата в цяла Европа африканска чума по прасетата. Ще направим това с помощта на инженер Васил Василев – председател на..

публикувано на 11.10.19 в 16:40
Обучени кучета помагат на тежко или неизлечимо болни в Център за палиативна грижа, Мексико

Болката и правата на пациента у нас

По един или друг повод като феномен физическата болка е била свързвана със сила или слабост, с оцеляване, със сигнал за здравословен проблем, който трябва да бъде решен, с чувство за загуба, с познание чрез страдание, с какво ли още не.  Само че в измеренията на остра или хронична болка при смятани засега за труднолечими, дори неизлечими..

публикувано на 10.10.19 в 17:10
Дионисий Ареопагит, стенопис от ХVІ в.

Псевдо-Дионисий Ареопагит в културно-историческите традиции на Изток и на Запад

Мащабна конференция, посветена на рецепцията на Псевдо-Дионисий Ареопагит, знаменития неизвестен християнски учител от края на V - началото на VІ век, се проведе през септември във Варна. С участието на международно признати авторитети по темата от Германия, Италия, Русия, САЩ, Великобритания, Австрия, Черна гора, Румъния, България конференцията,..

публикувано на 09.10.19 в 17:15