Бети Картър

Бети Картър е единствената, която не прекланя глава пред законите на шоубизнеса, не допуска компромис, дори след като става ясно, че звукозаписните компании ще се разпореждат с музиката й, независимо нейните желания. Така тя създава своята музикална компания “Bet-Car“. Всичко това се случва през 60-те години на м.в.

Дуетът на Бети Картър с Рей Чарлз „Baby it’s cold outside се превръща в хит. Тя не е съзнавала, че може да изчезне от публичното пространство, тъй като до момента само тази песен я прави известна. Но така или иначе, Бети Картър наистина слиза от музикалната сцена за десетгодишен период. Трудно е приемана от останалите хора, заради спецификата на глас и пеене, и нейното нежелание за промяна. Музикантите я смятат за вестоносец от бъдещето, защото тя носи същината на джаза в неговия най-чист вид. Налага се, да я приемат такава, каквато е – чиста и неподправена. Всъщност тя не пее песни, а прави музика.

Бети Картър може да си позволи да бъде различна за времето си, тъй като тя владее най-съкровените тайни на вокалното изкуство. Освен това е наясно със същността на самата музика и умее да създава лабиринти в импровизациите си. Тя нам нужда от учител или диригент. Родена лидер, тя води създадените от нея триа, като ги управлява властно и сигурно. Създава, моделира, сменя, импровизира, води….С тези няколко думи Бети Картър може да бъде описана като творец.

Слушайте на 22 март, петък от 17.30 ч. по програма "Христо Ботев".


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кирило-Методиевият превод на Библията

Разговор с ръководителката на катедра „Библеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Екатерина Дамянова за проблемите, съпътствали появата на първите библейски книги на разбираем за славяните език, за специфичния подход на светите братя равноапостоли към назоваването на отделните самостоятелни части на Свещената книга в този начален вариант и за..

публикувано на 23.05.19 в 17:05

Десети юбилеен поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”

За десети пореден път програма „Христо Ботев” на БНР организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение. По традиция се връчват първа, втора и трета награда и една специална за млад автор, но се е случвало през годините наградените да са повече от четирима. Тази година в продължение на малко повече от месец получавахме писма с поетични творби на..

обновено на 23.05.19 в 14:49

Мадлен Пейру

Китарист, композитор и артист, американката Мадлен Пейру съумява успешно да се превъплъти във всички тези роли, чрез любовта си към джаза. През 2016 излиза нейният осми албум, озаглавен Secular Hymns, който слушаме в „Звукови хроники“ днес. Мадлен Пейру е родена през 1974 година в САЩ, щата Джорджия. Когато е на 6, семейството се премества в Бруклин, а..

публикувано на 23.05.19 в 10:25

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Държавна самодейност

По време на така наречения социализъм държавата изцяло отнема инициативата на гражданите. Читалищата, които са създадени и десетилетия работят благодарение на доброволните дарения, труд и ентусиазъм на хората, на практика стават част от институциите в НРБ. Те са щедро финансирани, строят се и се ремонтират читалищни сгради, откриват се всевъзможни..

публикувано на 23.05.19 в 10:03
Проф. Иван Ланджев, Митко  Новков и проф. Георги Каприев (отляво надясно)

По-различният ХХ век в писмата между Алберт Айнщайн и Макс Борн

Историята понякога кристализира по-ярко в лични разговори, в разменени мнения, в неангажирана кореспонденция, отколкото в официални документи и изказвания. Особено когато тази неангажираност се открива в писма на гении, които освен всичко друго, вземат отношение и по актуални им политически колизии, сблъсъци и събития. Такава е в кореспонденцията между..

публикувано на 22.05.19 в 17:05