Беси Смит

Беси Смит – първата певица в историята на блуса, постигнала всеобщо признание. Със своя плътен, мощен глас и завладяваща емоционалност Беси Смит се е превърнала в символ на афро-американската музика и остава в блус историята като „Императрица на блуса“. Според писателя Ралф Елисън, цитирам „тя беше жрица, която свещенодейства и утвърждава вярата на хората в собствените им сили и способността на се справят със заобикалящия ги хаос“. Родена в крайна бедност и останала кръгло сираче още на 9 години, тя пее за петачета по улиците, докато не постъпва в шоуто на Ма Рейни през 1912-та. Нейният изключителен талант, свободолюбив характер и своенравност й носят голяма известност и осем години по-късно Беси Смит има вече собствено шоу. През 1923-та Беси Смит е истинска звезда, след като първите й записи „Down heart blues“ и „Gulf  coast blues“ достигат до 780000 копия - нещо невероятно за онова време. Преселва се в Харлем  и има възможност да работи с изтъкнати музиканти като Кларънс Уилямс, Джеймс Пи, Луис Армстронг и други. Попаднала в разгара на треската по първите грамофонни плочи, Беси осъществява своите по-късно станали класически записи до края на десетилетието. Сред по-големите й проекти е „Harlem Frolics“ – шоу, с което има огромен успех в продължение на три години – от 1925 до 1928-та. През следваща година Беси Смит участва с Луис Армстронг във филма „Сейнт Луис блус“.

Слушайте на 29 март, петък от 17.30 ч. по програма "Христо Ботев".

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Боян Биолчев

Професор и в лова

И това ще чуете да казват за него. Ако много ви е нужен повод за тази среща – наскоро излезе най-новата му книга. Той е писател, преподавател, професор, в миналото декан на филологическия факултет и два мандата ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Освен това е харпунджия и ловец, който не носи дивеч в дома си. За всички тези неща от..

публикувано на 24.05.19 в 16:35

Кирило-Методиевият превод на Библията

Разговор с ръководителката на катедра „Библеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Екатерина Дамянова за проблемите, съпътствали появата на първите библейски книги на разбираем за славяните език, за специфичния подход на светите братя равноапостоли към назоваването на отделните самостоятелни части на Свещената книга в този начален вариант и за..

публикувано на 23.05.19 в 17:05

Десети юбилеен поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”

За десети пореден път програма „Христо Ботев” на БНР организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение. По традиция се връчват първа, втора и трета награда и една специална за млад автор, но се е случвало през годините наградените да са повече от четирима. Тази година в продължение на малко повече от месец получавахме писма с поетични творби на..

обновено на 23.05.19 в 14:49

Мадлен Пейру

Китарист, композитор и артист, американката Мадлен Пейру съумява успешно да се превъплъти във всички тези роли, чрез любовта си към джаза. През 2016 излиза нейният осми албум, озаглавен Secular Hymns, който слушаме в „Звукови хроники“ днес. Мадлен Пейру е родена през 1974 година в САЩ, щата Джорджия. Когато е на 6, семейството се премества в Бруклин, а..

публикувано на 23.05.19 в 10:25

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Държавна самодейност

По време на така наречения социализъм държавата изцяло отнема инициативата на гражданите. Читалищата, които са създадени и десетилетия работят благодарение на доброволните дарения, труд и ентусиазъм на хората, на практика стават част от институциите в НРБ. Те са щедро финансирани, строят се и се ремонтират читалищни сгради, откриват се всевъзможни..

публикувано на 23.05.19 в 10:03