Беси Смит

Беси Смит – първата певица в историята на блуса, постигнала всеобщо признание. Със своя плътен, мощен глас и завладяваща емоционалност Беси Смит се е превърнала в символ на афро-американската музика и остава в блус историята като „Императрица на блуса“. Според писателя Ралф Елисън, цитирам „тя беше жрица, която свещенодейства и утвърждава вярата на хората в собствените им сили и способността на се справят със заобикалящия ги хаос“. Родена в крайна бедност и останала кръгло сираче още на 9 години, тя пее за петачета по улиците, докато не постъпва в шоуто на Ма Рейни през 1912-та. Нейният изключителен талант, свободолюбив характер и своенравност й носят голяма известност и осем години по-късно Беси Смит има вече собствено шоу. През 1923-та Беси Смит е истинска звезда, след като първите й записи „Down heart blues“ и „Gulf  coast blues“ достигат до 780000 копия - нещо невероятно за онова време. Преселва се в Харлем  и има възможност да работи с изтъкнати музиканти като Кларънс Уилямс, Джеймс Пи, Луис Армстронг и други. Попаднала в разгара на треската по първите грамофонни плочи, Беси осъществява своите по-късно станали класически записи до края на десетилетието. Сред по-големите й проекти е „Harlem Frolics“ – шоу, с което има огромен успех в продължение на три години – от 1925 до 1928-та. През следваща година Беси Смит участва с Луис Армстронг във филма „Сейнт Луис блус“.

Слушайте на 29 март, петък от 17.30 ч. по програма "Христо Ботев".

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шкембе чорба, кафе машина, офис мениджър

Прави впечатление, че в последните десетилетия употребяваме все повече съчетания, в които съществителното е определено от друго предхождащо го съществително, а не от прилагателно име или предложно съчетание. Не казваме „интернетна връзка“, „джендърно изследване“, „клуб по тенис“, а интернет връзка, джендър изследване, тенис клуб, голф турнир и т.н...

публикувано на 22.10.19 в 17:15
Йордан Георгиев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Йордан Георгиев за света, световете и зануленото време

От 10 години той е автор и водещ на предаването „Без маски“ по радио „Алма Матер“. Зад гърба си има вече три книги, последната от които „Геният и зануленото време“ – е биографична и е посветена на режисьора Слави Шкаров. Освен всичко останало, Йордан Георгиев е и поет. Носител е на една от наградите на поетичния конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи..

публикувано на 22.10.19 в 15:45
Хармония и покой по японски

В Токио не можеш да си купиш кола, ако нямаш паркомясто

Щом искате да тръгнете надалеч и бързо, вземете по-малко багаж. Разтоварете се от завистта, суетата, егоизма и страховете си. Ако сте го сторили, значи сте готови за „Покана за пътуване“, известна още като ефирният пробиотик. Студен чай и студен ориз се понасят, но студен поглед и студена дума – са непоносими. Тази японска поговорка е прелюдия към..

публикувано на 21.10.19 в 08:35

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“: Бела Барток и идеята за националното

В предаването „Звукови хроники“ на 21, 28 октомври и 4 ноември от 17.30 часа ще звучат камерни и симфонични произведения, аранжименти за пиано, за глас и пиано от Бела Барток. Творчеството на Бела Барток (1881-1945), един от най-значимите композитори от първата половина на ХХ в., е неразривно свързано с народната музика. Творческите му позиции се..

публикувано на 20.10.19 в 16:10

Не слука, а наука. И много работа!

Новият сезон за едър дивеч бе открит и първите успехи вече са факт. Но освен за добра организация и ловджийски майсторлък те говорят и за работата, свършена от хората през годината. Защото, както ни каза един опитен човек от Сопот – ловът не е слука, той е наука. Заради това в началото на големите излети разпитваме за подготовката, за надеждите и за..

публикувано на 18.10.19 в 16:35