Запис от концерта на Кристоф Барати и Радиосимфониците свирят музика с духа на Унгария

Кристоф Барати

По повод националния празник на Унгария – 15 март – Симфоничният оркестър на Българското национално радио и неговият главен диригент Марк Кадин подготвиха програма, пропита от унгарски дух. Прозвучаха „Унгарски марш“ от Ектор Берлиоз, Концерт за цигулка и оркестър от Макс Брух, Симфоничната поема „Празнични звуци“ от Ференц Лист и Сюита из балета „Чудният мандарин“ от Бела Барток.
Солист беше талантливият унгарски цигулар Кристоф Барати.
Прочетете повече за концертната програма.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Станислав Сланев-Стенли

Стенли и рок поезията

"Това е концерт, който никога няма да се повтори", предупреди по-рано поетът Александър Петров вярната публика на българския рок. В деня на „Рок поезия – Александър Петров“ в „Нашият ден“ гостува Станислав Сланев-Стенли.  Стенли се връща към края на 80-те години, за да разкрие по какъв начин музиката е част от всичко важно, което е трябвало да бъде..

публикувано на 15.10.19 в 10:05

Любовта, без която не можем

В епизод 358 на „Трамвай по желание“ представяме златното перо на българския рок, поета Александър Петров. Повод е предстоящият на 15 октомври в НДК мегаконцерт „Рок поезия“. В студиото на БНР авторът на забележителни текстове на песни е придружаван от друга легенда – фронтмена на знаменитата група „Фактор“ Веселин Тодоров. "Това е концерт,..

публикувано на 14.10.19 в 16:16
Квартет „Адорно“ ще представи музиката на Италия

Дипломация и музика – нов цикъл на Софийската филхармония

Новият цикъл на Софийската филхармония  се провежда веднъж в месеца, във вторник. Нарича се „Дипломация и музика“ и е посветен на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения на България с водещи европейски страни.  Първият концерт, който се състоя на 24 септември, беше посветен на музиката на Русия, а изпълнители бяха..

публикувано на 14.10.19 в 09:15
Сцена от операта „Дон Карлос“ на Верди, постановката на Фламандската опера

Сезонът на Фламандската опера започна устремно и успешно!

Интересни на събития бяха последните няколко месеца за Фламандската опера, която, както е известно, играе продукциите си в Антверпен и Гент. В края на април, на ежегодните международни оперни награди, организирани от реномираното английско списание „Опера“, Фламандската опера спечели приза за най-добра компания на годината. Театърът бе номиниран за..

публикувано на 13.10.19 в 12:05
Вокалният ансамбъл „Фортисимо“ – Бургас с диригент Милена Добрева е един от финалистите

Конкурсът „Нека пеят народите” на живо от Барселона

Кой ще спечели тази година специалната награда „Сребърната роза“ на престижния конкурс „Нека пеят народите“ ? Ще имаме удоволствието да проследим на живо събитието от Двореца на музиката в Барселона. Стискаме палци за нашите участници – вокален ансамбъл „Фортисимо“ с диригент Милена Добрева. По традиция лауреатите от предишното издание на конкурса през..

публикувано на 13.10.19 в 08:55