Директно от Метрополитън опера - „Самсон и Далила“

Анита Рачвелишвили и Грегъри Кунде
Снимка: metopera

Сезонът 2018-2019 на съботните радиоматинета продължава със спектакъл на „Самсон и Далила” от Камий Сен Санс – драматичната опера по библейския разказ за Самсон и Далила. Грузинското мецосопрано Анита Рачвелишвили и американския тенор Грегъри Кунде се превъплъщават във филистимската изкусителка и еврейския водач, чиято любов и сила тя предава.

Френският бас-баритон Лоран Наури е Върховният жрец на бог Дагон, полският бас-баритон Томаш Кониечни е филистимският военачалник Абимелех и австрийският бас Гюнтер Гройсбьок е старият евреин. Сър Марк Елдър застава начело на международния звезден състав, след като зад гърба си има вече постановка на „Самсон и Далила” в Метрополитън (сезона 2000-2001).

Интересен е сценичният живот на операта: партията на Далила е написана за прочутото мецосопрано Полин Виардо, която още през 1870 г. заедно със самия автор я показва пред затворен приятелски кръг, но така и не успява да я изпълни на сцена.

Когато  през 1877 г. Сен-Санс се опитва да представи на дирекцията на парижката Гран Опера новата си триактна опера, получава отказ дори да се прегледа партитурата. Вероятно обяснение може да е неуспеха на по-ранните му опуси и предизвиканото от това недоверие в таланта и успеха на френския творец.

Но Ференц Лист цени високо таланта на френския си колега и още същата година поставя творбата с успех във Ваймар. Сен Санс е на 42 и има зад гърба си немалко симфонични, камерни и религиозни опуси, сред които Фаетон“, „Младостта на Херкулес“, „Танц на смъртта“, „Предачката на Омфала“ и други  творби, които се радват голям успех.

След шедьовъра си „Самсон и Далила” той пише още музика (Хенрих VІІІ“, „Асканио“, „Прозерпина“, „Фрина“, „Елена“ и др.), но нито една опера или творба не печели такова бурно признание по световните сцени. Разбира се, че за успеха помага оригиналния композиторски стил, в който изобилстват френски и ориенталски мелодии; ярък, но фин психологизъм, завладяващ драматизъм и богата оркестрация!

Изпълнителски състав:
Далила, жрица на бог Дагон – Анита Рачвелишвили, мецосопран
Самсон, водач на юдеите – Грегъри Кунде, тенор
Върховен жрец на бог Дагон – Лоран Наури, баритон
Абимелех, сатрап на Газа – Томаш Кониечни, бас
Старият юдеин – Гюнтер Гройсбьок, бас
Вестител – Скот Скъли, тенор
Първи филистимлянин – Едуардо Валдес, тенор
Втори филистимлянин – Джеонгчеол Ча, бас

Хор и оркестър на Метрополитън опера
Диригент – Марк Елдър

Съдържание на операта

Слушйте в събота, 23 март, от 19.00 часа по програма „Христо Ботев“.