В Покана за пътуване: застрашените маймунки червенокрак лангур във Виетнам, фестивален туризъм в Босна и български концерт в Албания

12
Трудно е не само да снимаш, но дори и само да срешнеш представител на изчезващия вид червенокрак лангур.
Снимка: Магдалена Гигова

Който е слушал миналото издание на Покана за пътуване, очаква в това предаване да продължа разказа си за виетнамския курорт Дананг, откъдето се завърнах неотдавна. За пропусналите пояснявам, че това е град на Южнокитайско море с дълги 32 км приказни плажове, но местните забележителности не се изчерпват само с копринения пясък и ласкавата вода.
Мостът Драгон бридж над река Хан в Дананг. Снимка: Магдалена Гигова

В Дананг планината прегръща морето. Река Хан, която разделя града на две части се гордее с моста Драгон бридж дълъг 666 метра - без демонични намеци. Просто за виетнамците трите шестици са знак за троен късмет. На 37 км от „цивилизацията“ пък е резерватът Сон Тра, където живеят симпатичните маймунки от изчезващия вид червенокрак лангур. Имах късмета да ги видя как прелитат от дърво на дърво с умели движения и потресни за ухото крясъци.
От червенокракия лангур в Сон Тра са останали само 1300 екземпляра. Снимка: Dinh Nguyen Hoang LongСон Тра се простира върху 4 439 хектара, които навремето са били американска военна база. В националния парк се наблюдават повече от 1000 различни вида растения, въдят се 116 различни птици и повече от 370 животни, сред които изпъкват споменатите вече примати, вписани в Червената книга. От червенокракия лангур в резервата са останали едва 1300 екземпляра, 60 на сто от цялата им популация във Виетнам. Твърди се, че това е  един от най-страдащите от контрабанда  животински видове в тази част на света. Използват се за домашни любимци, защото лесно се опитомяват, но също така за месо и в традиционната азиатска медицина.
Твърдят, че червенокракият лангур прилича на извънземно и върху тялото му преливат един в друг пет цвята. Броих, броих и не ги докарах, но ще опитам пак. Както си личи от името на маймунката, краката й са червени. Лицето е светложълто, обточено от бяла брада, вълнуващи мустаци и изглежда сякаш е обсипано с бежова пудра от театрален грим. Клепачите пък сякаш са декорирани със сини сенки. Черна ивица коса го кара да изглежда като нискочела мутра. Коремът и гърбът са сиви.  Заради повече от оригиналния външен вид наричат червенокракия лангур „кралят на приматите“. И като при истински крал хич не е лесно да стигнеш до аудиенция с него.

На съседния хълм също не е скучно. Там пък попаднах във френско селце. Правилно прочетохте – замъците на Лоара насред виетнамски баир. До тях се стига за 17 минути с открита през 2013 година въжена  кабинкова линия, която държи няколко рекорда на Гинес – за най-дълго непрекъснато трасе (близо 5 км), за най-тежка макара с кабел и най-голяма разлика в денивелацията.
Ако се питате какво прави френски палат във виетнамски парк, отговорът е прост – заради азиатските гости. Повечето нямат пари да отидат до Европа и затова водят Европа при тях. По същата причина в Патая в Тайланд са претворили пейзажи, лозови масиви и вили от Тоскана.

Но най-ухажваната от туристите забележителност на Ба На хилс е мост! Дългият 150 метра Голдън бридж наистина е боядисан в златисто жълто, а огромните ръце, които го придържат вместо колони имат антично патиниран вид. Нищо, че съоръжението е открито преди година като брънка от програмата за привличане на туристи във Виетнам, глътнала 2 млрд. долара.  
Сигурно някои от вас въздишат и лекичко завиждат на шарените ми приключения, а не се сещат, че пъстротата е на една ръка разстояние – на Балканите, където всичко е близко и… всичко ни разделя. Но не за геополитика говорим с редактора Ани Маринова. Тя се оказа „скрита лимонка“, тайният спец на Покана за пътуване по концертен туризъм в региона. Ани разказва как изглежда един джаз фестивал в Босна, какви са неговите гости, а също и кои местни специалитети заслужават да им отдадем дължимото. Не си мислете, че с разходката до Сараево и Мостар, балканската нишка в "Покана за пътуване" прекъсва.
Васко Василев-Базилио приeма аплодисменти на концерта в Тирана. Снимка: личен архивПевецът Васко Василев-Базилио неотдавна разплака цяла зала в Тирана с изпълнението на „Майка Албания“ – тамошния еквивалент на емигрантския химн „Моя страна“. Той е артист от хора на Българското национално радио. Гостувал е в телевизионния сутрешен блок „Добро утро, Тирана“ и е дал интервюта за всички централни вестници. Почти няма жанр, който Васко да не изпълнява – от опера до църковнославянски песнопения, а в Албания е свой човек. Посещавал е страната доста пъти и затова има „вътрешна информация“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложете название на екзосвят

„Дайте име на екзосвят – МАС100“ е новата кампания на Международния астрономически съюз, който отбелязва своя едновековен юбилей през 2019 година. Инициативата предоставя възможност на много страни, в това число и на нашата, да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда извън Слънчевата система. Управителният съвет на инициативата..

публикувано на 18.07.19 в 17:05

Жилбер Беко

Френският певец, композитор, пианист и актьор  Жилбер Беко или Франсоа Жилбер Сийи по рождено име, е роден на 24 октомври 1927 г. на крайбрежието на Средиземно море, в град Тулон. Франсоа се увлича по музиката още от детските си години и доста бързо се научава да свири виртуозно на пиано. Едва на девет години той постъпва в консерваторията в..

публикувано на 18.07.19 в 09:30

Разстрелът на Николай ІІ – факти и интерпретации

Има събития, които отекват през годините със своята трагичност и патетичност. Едно от тях, без съмнение, е разстрелът на Николай ІІ и неговото семейство в Ипатиевския дом в Екатеринбург от болшевишки отряд начело с Яков Юровски, зам.-командир на Уралската ЧК, през нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. В историческите извори продължава да е неясно дали..

публикувано на 17.07.19 в 17:05
Паметен знак за еврейските мъже, изпратени на трудов лагер в Неделино и барелеф на акад. Николай Кауфман сложени в парка, който от 3-ти юли носи името на известния фолклорист.

Неделино – кръстопътен свят

Думата за пресичащи се пътища е кръстопът. Светът, в който се пресичат пътищата на народите, човеците, приказките и песните, се нарича „Кръстопътен свят“. Такъв кръстопътен свят се оказа и живописното Неделино, станало известно с неделинския си двуглас. Къде и как се пресичат световете на акад. Николай Кауфман, българските евреи и жителите на Неделино –..

публикувано на 17.07.19 в 09:05

От амеба до тигър или градация на прякорите в подземния свят

Колкото и да се оспорва напоследък, еволюционната теория на Дарвин със сигурност е много полезна за систематизация на изключително разнообразния и ярко колоритен набор от прякори в престъпния свят. Логиката е желязна – едноклетъчно не може да е по-високо в йерархията от зеленчук, от своя страна зеленчукът е подчинен на някой дребен бозайник, дребният..

обновено на 16.07.19 в 16:44