Световноизвестни музиканти пристигат за ppIANISSIMO 2019

Снимка: ppianissimo.info

22-то издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO започва с интердисциплинарния мултимедиен пърформанс на Триша Доун Уилямс на 22 март от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Заедно с Рубен Зара (прожекции/електроника) малтийската изпълнителка ще представи произведения за пиано с видео и електроника предимно на композитори от Малта и Америка.
Първият фестивален уикенд ще продължи с клавирна панорама на гръцката музика на XX век в изпълнение на Константинос Дестунис. На следващия ден София Меликян от Армения/Испания ще ни запознае с творчеството на ярко изявени жени композиторки главно от Испания и Латинска Америка.
Музикалната програма на фестивала включва десет концерта и няколко съпътстващи творческо-образователни събития с участието на изпълнители от Армения, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Люксембург, Малта, Холандия, Швейцария, Япония и България.
Концертите и творческите срещи са с вход свободен в Първо студио на БНР и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.
Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO е уникален като концепция в световен мащаб и от години е единственият форум в България, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран главно върху неизчерпаемите възможности на пианото не само като клавишен, но и като перкусионен инструмент, фестивалът е своеобразна лаборатория за ново изкуство – творческо пространство за утвърдени и дебютиращи интерпретатори, изследващи сложните процеси на съвременната клавирна естетика.
ppIANISSIMO е генератор на нови изпълнители и стимулатор за ново творчество. До този момент в изданията на фестивала са взели участие повече от 350 интерпретатори от близо 30 различни държави и са прозвучали произведения от над 500 творци, представящи над 60 страни по света. Голяма част от дебютиралите на ppIANISSIMO музиканти са вече сред водещите имена на съвременната култура. Почти всички изпълнения във фестивалните концерти са световни или български премиери, като по-доброто от прозвучалата най-нова музика днес показва пътя на бъдещата класика.
Създавайки условия за динамичен интеркултурен диалог и активен обмен на творчески идеи и професионален опит, ppIANISSIMO ежегодно утвърждава своята позиция на елитна европейска сцена от световно значение, предлагаща събития с високо художествено ниво и в разнообразен жанрово-стилов спектър. Със своята насоченост към актуалните творчески тенденции, експерименталните композиторски решения и новаторските изпълнителски практики в сферата на съвременното изкуство, фестивалът категорично отстоява своята стратегическа роля на представителен за музикалната ни култура форум.
Артистичният директор на фестивала Илия Граматиков представи музикантите и ни покани на концертите от първата фестивална седмица.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова - виолончело и Кристина Милер – пиано

Директно от залата  на Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ из цикъла „Камерна музика“ с участието на Лиляна Кехайова (виолончело) и Кристина Милер (пиано). В програмата: Николай Мясковски - Соната за виолончело и пиано № 1 в Ре мажор, опус 12; Гюнтер Рафаел - Соната за..

обновено на 25.06.19 в 14:51

Докато четем

Когато четем книга, едва ли мислим за различните теории за четенето, за историята на четенето, а просто се наслаждаваме на текста. Темата обаче се оказва актуална за учени и изследователи още от 80-те години на 20 век. В „История и теория на четенето“ Поли Муканова проследява четенето в неговото „историческо, теоретично, практико-приложно и съвременно..

публикувано на 25.06.19 в 11:15

Силен дебют в поезията

Първата книга обикновено показва дали авторът има потенциал и често пъти – посоката, в която ще се развива. Добрите дебюти са рядкост, затова е радостно, когато млад поет покаже качества още с първата си стихосбирка. Такава е Виолета Кунева с „Почти всичко е наред“. За нея Петър Чухов казва: „Книга, която иска да общува. И го прави по възможно най-добрия..

публикувано на 25.06.19 в 08:15

Два нови чешки романа на български език

Радост Железарова има доста преводи зад гърба си, подбрани с пиетет и вече е утвърдена преводачка, както каза на представянето на новите й преводи от чешки Анжелина Пенчева. Това са два романа на две млади авторки – Викторие Ханишова (1980) – „Анежка“ и Петра Соукупова (1982) – „В снега“. И двете са вече известни, превеждани и награждавани имена, като за..

публикувано на 24.06.19 в 16:30

Паркове с приказни герои приканват към четене деца и родители

Израелката Хана Хирцман е дизайнер и специалист по управление и педагогика, дългогодишен зам.-кмет по културата в Холон. Тя е дъщеря на преселници от България. Сега Хана Хирцман е консултант по паркостроителство не само в Холон, но и в други градове. Под нейно ръководство Холон стана носител на най-престижната награда за ландшафтна архитектура на..

публикувано на 24.06.19 в 15:25