140 години от обявяването на София за столица и нейният музей

Доц. д-р Венета Ханджийска
Снимка: Божидар Любенов

140-ата годишнина от обявяването на София за столица на България ще бъде отбелязана с поредица от събития. От 29 март до 29 май за столичани и гостите на София ще бъдат организирани концерти, театрални спектакли и други интересни прояви, а ретро трамвай ще се движи по централните софийски улици. От 1 до 15 април на Моста на влюбените ще бъдат представени две изложби на открито – „Снимки от София“ и изложба, организирана от Държавния архив.
На 3-ти април, на тържествена церемония на пл. „Александър Невски“, ще бъдат осветени знамена на столични училища. На тази дата през 1879 година депутатите в Учредителното събрание единодушно избират София за столица на българската държава. През 2016 г. за първи път денят се чества пред Музея за история на София – на площад Бански.
Как Регионалният исторически музей-София ще почете 3-ти април ? За тематичната изложба и за днешния ден на музея разговаряме с нашия гост в предаването - доц. д-р Венета Ханджийска, директор на музея. Тя е археолог, с над 15-годишна практика на терен. От 2012 г. е щатен преподавател в Катедра „Култура, историческо наследство и туризъм” към Университета по библиотекознание и информационни технологии. Едновременно с това, води специализиран курс на студенти в специалност „Археология” към СУ „Св. Климент Охридски”. През 2017 г. е избрана за директор на Регионален исторически музей – София. Ръководи проучвания на територията на Национален археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле” и на обект „Римска вила и селище при с. Сухаче”. Член е на Постоянната комисия по Хуманитарни науки и изкуства към Националната агенция по оценяване и акредитация. Научните й интереси са в областта на античната археология. Автор е на монографията „Трапезна керамика от елинистическия град Кабиле” и на редица статии, посветени на керамичното производство, търговските контакти, селищно развитие и градоустройство през античността.