„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ с премиера в Народния театър

Част от плаката на представлението
Снимка: nationaltheatre.bg

Постановката по прочутата пиеса на Пейо Яворов е дело на Бина Харалампиева, сценографията и костюмите са на Свила Величкова, а музиката – на Асен Аврамов. В спектакъла участват актьорите Атанас Петков, Богдан Бухалов, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Неделин Найденов, Радина Боршош и Теодора Духовникова. Премиерното представление е на 26 март на Камерната сцена в Народния театър „Иван Вазов“.

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ има драматична история. Ето какво разказват архивите за трудното начало на сценичния ѝ
живот в Народния театър: По време на генералната репетиция на пиесата за премиерата на 17 септември 1912 година е обявена мобилизация за Балканската война, възвестява я актьорът Атанас Кирчев, убит по-късно на фронта. Затова и представлението се изиграва за първи път година по-късно – на 12 октомври 1913 г. Режисьор е Павел Ивановски, а ролите се изпълняват от Сава Огнянов, Елена Снежина, Кръстьо Сарафов, Вера Игнатиева и Васил Кирков.

Месец и половина след премиерата, в къщата на улица „Раковски“ отекват двата фатални за поета изстрела, любимата му Лора е мъртва, а Яворов ослепява и прекрачва в своята последна трагична година. Житейският сюжет, по-страшен и от антична трагедия, хвърля своята тежка сянка върху пиесата. Тя е изиграна 20 пъти и последното ѝ, дневно представление, се изиграва на 29 октомври 1914 г. след погребението на Яворов.
За втори път пиесата е поставена от Хрисан Цанков на сцената на Народния театър през 1939 година, а после чак през 1979 г. – от режисьора Пантелей Пантелеев.