Визуалният образ на социализма

Снимка: giftedsofia

СОЦМУЗ e визуален музей на социализма, който представя различни области на българския графичен дизайн от това време. Проектът е фокусиран изцяло върху художествената стойност на творбите, а не върху историческия, или политическия им контекст. В блога си музеят представя значими автори работили от 1944 до 1989 година. В пространството на галерия Gifted в момента може да се разгледа част от колекцията на СОЦМУЗ - избрани броеве на столичното списание „София“, излизало почти без прекъсване до началото на 90-те.
Валери Гюров, един от създателите на музея, разказва в „Какво се случва“ за изложбата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Блок Кино

Блок Кино е независим проект, който стартира през лятото на 2015-та година с отворени прожекции на нови български филми на открито в междублоковите пространства. Днес програмата се разгръща в три панела – Блок А (за българско анимационно кино), Блок Д (българско документално кино) и Блок Игрално Кино. Ето какво казват създателите му: „В Блок..

публикувано на 20.09.19 в 15:17

„Аз Остава“ - книга за историята на групата

Първоначалната идея за биографична книга за група „Остава“ се появява преди 8-9 години от журналиста Даниел Ненчев. Преди година тя се заражда и в главата на Георги Гаврилов, който заедно с издателството реализират това предизвикателство. Елин Рахнев дава идеята за заглавието, а Даниел Ненчев се включва с няколко негови интервюта с артисти и приятели на..

публикувано на 20.09.19 в 15:11

„Зверското синьо“ е в афиша на „Сцена на кръстопът“ тази вечер

23-тото издание на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив предлага тази вечер среща с изкуството на най-младите актьори. Студентите от IV курс в класа на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ ще представят своя спектакъл „Зверското синьо“ от съвременния британски драматург Филип Ридли. Пиесата се поставя за първи път..

публикувано на 20.09.19 в 13:50

Станете част от Празниците на Стария Пловдив

Тази година фестивалът “Празници на Стария град” в Пловдив минават под мотото „От огъня – огън“.  От 16 до 22 септември старият град ще е домакин на редица прояви, свързани с живота на града. Музикалното начало на фестивала беше поставено от Б.Т.Р. на 16 септемврив Античния театър, но същинската музикална програма предстои в последните три дни от..

публикувано на 20.09.19 в 12:13
Христо Пъдев

Христо и дълбокото в театъра

Ако го попитате кой е, той ще ви отговори, че е просто едно обикновено момче на 34 от Павел Баня. Знам го, защото вече го попитах. Той ми отговори точно това и не ме излъга. Христо Пъдев наистина е обикновено момче. Говори с усмивка за нещата, независимо колко тежки могат да бъдат те. Стреми се към доброто и гледа да е над „дребните сплетни“...

публикувано на 19.09.19 в 17:18