Визуалният образ на социализма

Снимка: giftedsofia

СОЦМУЗ e визуален музей на социализма, който представя различни области на българския графичен дизайн от това време. Проектът е фокусиран изцяло върху художествената стойност на творбите, а не върху историческия, или политическия им контекст. В блога си музеят представя значими автори работили от 1944 до 1989 година. В пространството на галерия Gifted в момента може да се разгледа част от колекцията на СОЦМУЗ - избрани броеве на столичното списание „София“, излизало почти без прекъсване до началото на 90-те.
Валери Гюров, един от създателите на музея, разказва в „Какво се случва“ за изложбата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестинарски танц

Първият нестинарски танц на Елена е в разгара си. Развълнувана от преживяването, тя затваря очи и се понася в ритъма на музиката. Няколко мига по-късно с нея се случва нещо неочаквано – Елена отваря очи и вижда, че всичко край нея е различно – Мъжът, с когото танцува върху жаравата, хората, които я гледат, дори мястото... Танцът й я е пренесъл няколко..

обновено на 20.05.19 в 09:47
Д-р Кирил Алексиев в студиото на „Европейски паралели – за музея, за галерията“

И отново - Европейска нощ на музеите

На 18 май стотици посетители се разходиха из залите на музеите и художествените галерии в цялата страна. По време на 15-ата Европейска нощ на музеите много хора, някои от тях за първи път, успяха да разгледат многобройните експозиции и произведения на изкуството, изложени в музейните зали. На много места публиката беше посрещана с концерти, театрални..

обновено на 20.05.19 в 09:40
Кинокритикът Александър Донев

Има ли българско независимо кино и какво от това?

Тази седмица в Конферентната зала на Софийския университет продуценти, режисьори, актьори и кинокритици се обединиха в един разговор за независимото кино. След 2010 г. насам повече от една трета от българските пълнометражни игрални филми, които са имали премиера в кината или на големи национални кинофестивали, са създадени с минимална или без никаква..

публикувано на 17.05.19 в 19:10
Елка Няголова

ХІІІ Международен фестивал на поезията „Славянска прегръдка“

Вече за 13-и път в навечерието на 24 май по традиция се провежда Международният фестивал на поезията „Славянска прегръдка“ . Фестивалът е роден на варненския бряг, но тази година неговата география се разширява и официалното откриване ще бъде в Сливен в Драматичен театър „Ст. Киров“. След това гостите ще вземат участие в празничните поетични вечери и в..

публикувано на 17.05.19 в 15:55

Къщите помнят и разказват

В предговора към „Къщите говорят“ Мариана Мелнишка разказва как се ражда идеята за написването на книгата ѝ – като вдигнеш очи нагоре и видиш архитектурното ни наследство – къщите, които пазят не само своята история и тази на обитателите си, но и историята на града, на страната ни. Мълчаливо и упорито, въпреки че напоследък доста от тях са изчезнали и..

публикувано на 17.05.19 в 14:55