За защитените гори и за всички нас

Снимка: БГНЕС

„Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури. И изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това“, пише  Хенри Дейвид Торо - американският писател и философ, известен не само с книгите си, но и с личния си пример – човек, който не само възхвалява простотата и чистотата на природата, но дори се оттегля да живее сред пустошта.  
Нели ДончеваА ние говорим не само за пътешествия, но и за защитените зони, за старите гори и за горите с висока консервационна стойност. Но и ще ви дадем идеи как можем всички ние да се назначим за инспектори на защитените гори.
Въобще пътуването е хубаво нещо, но когато сме на път можем да станем свидетели на незаконен дърводобив. Какво се прави в такива случаи и къде може да се подаде сигнал и въобще – колко често се получават подобни сигнали за незаконна сеч, ще ни каже Нели Дончева от отдел "Гори" на WWF.
А също и как самите ние, когато имаме съмнения, можем от проверим на дигиталната платформа на горите в България, която организацията е създала, къде какво се случва – дали там където се сече, има разрешително за сеч, дали става въпрос за защитени гори, за вековни гори или за гори с висока консервационна стойност.
Като идеята е съвсем ясна и точна, както казва Нели Дончева  – да има повече публичност какво става в горите.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Боян Биолчев

Професор и в лова

И това ще чуете да казват за него. Ако много ви е нужен повод за тази среща – наскоро излезе най-новата му книга. Той е писател, преподавател, професор, в миналото декан на филологическия факултет и два мандата ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Освен това е харпунджия и ловец, който не носи дивеч в дома си. За всички тези неща от..

публикувано на 24.05.19 в 16:35

Кирило-Методиевият превод на Библията

Разговор с ръководителката на катедра „Библеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Екатерина Дамянова за проблемите, съпътствали появата на първите библейски книги на разбираем за славяните език, за специфичния подход на светите братя равноапостоли към назоваването на отделните самостоятелни части на Свещената книга в този начален вариант и за..

публикувано на 23.05.19 в 17:05

Десети юбилеен поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”

За десети пореден път програма „Христо Ботев” на БНР организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение. По традиция се връчват първа, втора и трета награда и една специална за млад автор, но се е случвало през годините наградените да са повече от четирима. Тази година в продължение на малко повече от месец получавахме писма с поетични творби на..

обновено на 23.05.19 в 14:49

Мадлен Пейру

Китарист, композитор и артист, американката Мадлен Пейру съумява успешно да се превъплъти във всички тези роли, чрез любовта си към джаза. През 2016 излиза нейният осми албум, озаглавен Secular Hymns, който слушаме в „Звукови хроники“ днес. Мадлен Пейру е родена през 1974 година в САЩ, щата Джорджия. Когато е на 6, семейството се премества в Бруклин, а..

публикувано на 23.05.19 в 10:25

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Държавна самодейност

По време на така наречения социализъм държавата изцяло отнема инициативата на гражданите. Читалищата, които са създадени и десетилетия работят благодарение на доброволните дарения, труд и ентусиазъм на хората, на практика стават част от институциите в НРБ. Те са щедро финансирани, строят се и се ремонтират читалищни сгради, откриват се всевъзможни..

публикувано на 23.05.19 в 10:03