За защитените гори и за всички нас

Снимка: БГНЕС

„Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури. И изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това“, пише  Хенри Дейвид Торо - американският писател и философ, известен не само с книгите си, но и с личния си пример – човек, който не само възхвалява простотата и чистотата на природата, но дори се оттегля да живее сред пустошта.  
Нели ДончеваА ние говорим не само за пътешествия, но и за защитените зони, за старите гори и за горите с висока консервационна стойност. Но и ще ви дадем идеи как можем всички ние да се назначим за инспектори на защитените гори.
Въобще пътуването е хубаво нещо, но когато сме на път можем да станем свидетели на незаконен дърводобив. Какво се прави в такива случаи и къде може да се подаде сигнал и въобще – колко често се получават подобни сигнали за незаконна сеч, ще ни каже Нели Дончева от отдел "Гори" на WWF.
А също и как самите ние, когато имаме съмнения, можем от проверим на дигиталната платформа на горите в България, която организацията е създала, къде какво се случва – дали там където се сече, има разрешително за сеч, дали става въпрос за защитени гори, за вековни гори или за гори с висока консервационна стойност.
Като идеята е съвсем ясна и точна, както казва Нели Дончева  – да има повече публичност какво става в горите.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Думата „Мир“, изписана от безброй хартиени жерави-оригами в Хирошима

Шокиращи факти за Япония, лежерно за Занзибар

Започваме „Покана за пътуване“ аристократично и царствено. С родолюбивата ни рубрика „50 места от българската история отвъд България“ за една… противоречива личност от българската история – цар Фердинанд, на когото има кръстено училище в Словакия. Случи се така, че разговарях с две дами, завърнали се неотдавна от Япония. Сякаш бяха ходили в различни..

обновено на 22.07.19 в 09:52
Петър Стоянов

За Колумбия – извън новините и извън клишетата

Това е разказ за днешна Колумбия, без клишетата, които всички знаят. А Петър Стоянов – човек, който дълги години вече работи в сферата на туризма и често гледа към по-екзотични и далечни страни, ще ни каже що за място е Колумбия днес. За да се вдигне един човек и да отиде до другия край на света, очевидно трябва да го води любопитството. Въпросът е..

публикувано на 21.07.19 в 08:45

За Луната – без излишна романтика

Този месец се навършва половин век от кацането на първите хора с пилотирания космически кораб „Аполо-11“ на „надупчената“ от астероиди Луна в „Морето на спокойствието“ – събитие, което обяснимо предизвиква до ден днешен много противоречиви страсти. Науката е само степен на познание, но като учен, астрофизикът от СУ „Св. Климент Охридски“ д-р..

публикувано на 20.07.19 в 08:55

Заразата е тук. Какво да правим? (видео)

За опасността от африканска чума по свинете специалисти са предупреждавали в нашето студио неведнъж още преди няколко години, но нямаше кой да ги чуе. Сега, когато заразата вече плъзна из цяла Северна България и прехвърли Балкана, уж отговорните фактори се разтичаха, заизмисляха мерки, дори набързо избиха сума прасета. Доколко всичко това има смисъл и..

публикувано на 19.07.19 в 16:40

Предложете название на екзосвят

„Дайте име на екзосвят – МАС100“ е новата кампания на Международния астрономически съюз, който отбелязва своя едновековен юбилей през 2019 година. Инициативата предоставя възможност на много страни, в това число и на нашата, да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда извън Слънчевата система. Управителният съвет на инициативата..

публикувано на 18.07.19 в 17:05