За Дунавска България, хубавите места и хората на свободния дух

За Дунава и за маршрутите, на север от Балкана, които са подходящи за пътешествия, говорим с Весела Николаева и Гавраил Гавраилов, двама от авторите на пътеводителя „От Балкана до Дунава“.
Но този път говорим не само за хубавите места в този край на България, но и за проблемите им - защо Северозападна България има нужда да бъде популяризирана все повече и защо този район дълги години като че ли е загърбван.
Още повече, че Гавраил Гавраилов заедно с Михаил Михов са част от авторите на пътеводителите „Селата в България ” и „Села и туризъм ” и може да направи сравнение – колко бързо се случва промяната в този район. И въобще – има ли промяна от времето, когато е обикалял този район за написването на  първите пътеводители и сега. Още повече, че сега говорим за социалното предприемачество, което би могло да даде нови възможности за развитие на този район.
Освен това Весела Николаева и Гавраил Гавраилов ще ни кажат и кои са дунавските маршрути, към които те лично имат пристрастия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Величков, Катрин Филипова, Александър Донков,  Даниела Иванова, Даниела Цанкова и Лилия Старева (отдясно наляво)

„В добра глава, сто ръце“

Миналата седмица под това мото-поговорка фондация „Детето и фолклора“ и НЧ „Роден край – 1931“ проведоха между класовете на столичното училище „Марин Дринов“ състезание за български народни пословици и поговорки. В предаването „Познати и непознати“ срещнахме слушателите с малките умници, с техните учителки Даниела Иванова и Даниела Цанкова, както и с д-р..

публикувано на 22.05.19 в 13:04
Остромировото евангелие (1056-1057 г.), най-старият запазен руски препис от старобългарски оригинал на Евангелието, в който е отразена руската редакция на старобългарския език

Пътищата на българските букви и старобългарския език по чужди земи

Глаголицата, създадена от светите братя, и кирилицата, творение на техни ученици, са азбуки, съобразени с особеностите на българския солунски говор. Свещените книги са преведени от първоучителите и последователите им на български език. България на княз Борис, цар Симеон и цар Петър е благодатната страна, където книжовниците получават закрила и подкрепа,..

публикувано на 21.05.19 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Сунай Алиев

Той е амбициозен млад човек, който е наясно с желанията и мечтите си и ги следва неотклонно – стъпка по стъпка. Любопитството и стремежът да познае собствените си граници изпращат Сунай Алиев за няколко месеца в далечна Бразилия. В момента той е втора година докторант в направление „Сигурност във виртуалната и добавена реалност“ в Шуменския университет..

публикувано на 20.05.19 в 17:05
Батуми се гордее не само с красивата си природа, ами и с модерната архитектура

Посланикът на Грузия: Чакаме ви със страхотни черноморски и ски курорти, храна и вино

За българите Грузия звучи приятелски и близка по дух, но я да се замислим какво всъщност знаем за тази страна на източния бряг на Черно море! За мнозина това е държавата на безкрайните тостове и хубавото вино, сервирано в рог. Така не можеш да го оставиш на масата, преди да си го пресушил до капка. Доста от нас свързват Грузия с напетите левенти, които..

публикувано на 20.05.19 в 10:00
Проф. Захари Кръстев в студиото на програма „Христо Ботев“

Консилиум

Гостуват двама професори с класически познания по медицина: Витан Влахов и Захари Кръстев. Акценти: системата срещу съсловието, как да пием лекарствата си, анамнезата – успехът на терапията. Защо младите поколения медици имат свой стил на преглед и лечение? Развитието на науката – фактор за здраве и качество на живот.

публикувано на 20.05.19 в 09:15