Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР – Атанас Карафезлиев

Атанас Карафезлиев
Снимка: Личен архив

В последния петък на месец март предаването „Български изпълнители“ и неговата рубрика „Гласове и лица от симфоничния оркестър на БНР“ ще потопи слушателите в света на един от представителите на медните духови инструменти, който винаги впечатлява публиката с колорита на своя тембър, с неговите плътни звукови низини и бляскави интонации.

Това е цугтромбонът, а гост на предаването ще бъде един от най-изтъкнатите представители на българската тромбонова школа – първият цугтромбонист на Националния радиосимфоничен оркестър проф. Атанас Карафезлиев.

Роден през 1966 година, от 1991 до момента той е неизменен солист-водач на тромбоновата група в СО на БНР, а неговата педагогическа, изпълнителска и научна дейност го утвърждават като един от изявените и вдъхновени апологети на българското изпълнителско и композиторско творчество:

„Българската музика е много качествена; българските композитори работят много професионално и пишат музика, която може да се сравнява със световните образци за тромбон – тромбон и оркестър или тромбон и пиано. Българските автори заслужават да бъдат показвани, а това може да стане когато се свири тяхната музика и когато биват показвани пред света“. Това е творческото кредо на Атанас Карафезлиев. Други негови мисли, заедно с виртуозни изпълнения, слушателите на Националното радио ще могат да проследят на вълните на националната програма „Христо Ботев“ в последния час на петъчната вечер на 29 март.