Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За демокрацията за лична употреба и двете йерархии в ГЕРБ

БНР Новини
Ива Дойчинова и политологът Георги Киряков
Снимка: Кирил Чобанов

Демокрацията се упражнява непрекъснато, тя се упражнява чрез избори. Оказва се обаче, както това ясно пролича през тази седмица, че тя може да се упражнява и в лична полза на отделни политици на високи властови позиции. По този повод днес Народното събрание гласува оставките на знакови фигури в ГЕРБ – Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Това беше повод Ива Дойчинова да попита в „Нашият ден“ политолога Георги Киряков как скандалите в последно време ще повлияят на политическата активност на изборите за Европарламент.

Георги Киряков: „Аз се надявам тази обществена активност покрай този скандал да се прехвърли и на изборите. И да не стане така, че активността сега да бъде в своя пик и на изборите българите да си кажат: "О, ние спечелихме една голяма битка, сега няма смисъл да се хабим чак толкова много. Така или иначе промяната е настъпила по някакъв начин.“

Ива Дойчинова попита дали трябва да очакваме наказателен вот на изборите и каква ще бъде съдбата на Цветан Цветанов и Цецка Цачева.

Георги Киряков: „Никоя партия в България не е застрахована от наказателен вот. И това се видя и на предишните президентски избори, включително и за ГЕРБ, която 10 години наред мачкаше политическите си противници, но тогава загуби изборите за президент.

Възможно е да няма никакви последици и това ще се разбере първо от предстоящите социологически проучвания, включващи скандала, и второ по време на европейските избори. Защо казвам, че е възможно по никакъв начин да не се отрази на партия ГЕРБ? В партия ГЕРБ има една ясна йерархия на ценностите и една ясна йерархия на прошките. Две типични йерархии. Йерархията на ценностите е следната: много е важно общественото мнение. Между другото това е една от партиите, които за първи път в демократичния живот на страната, е толкова реактивна по отношение на обществените нагласи. Буквално за всичко през последните години. Така че най-високо в йерархията на ГЕРБ стои общественото мнение. По него те се ръководят.
След това в тази йерархия стои мнението на лидера на ГЕРБ и след това вече е мнението на Цветанов и така нататък. Но е важен фактът, че ГЕРБ се ръководи преди всичко от общественото мнение. И реакцията на Борисов по отношение на Цветанов беше на тази база.

Сега за йерархията на прошките. Ако общественото мнение се чувства задоволено заради оставката на Цветанов, то ще прости на Бойко Борисов. И оттам нататък по йерархията на прошките Бойко Борисов ще прости на Цветанов. Между другото той го каза вече: „Има грешка, има и прошка.“ Така Бойко Борисов ще прости на Цветан Цветанов и няма да го изгони от политиката. Изважда го от парламента, но го оставя на всички постове в партията. По отношение на Цецка Цачева – изважда я от парламента, тя си знае какво ще прави оттук нататък. Тя в партията няма особени функции, няма и постове, но ѝ прощава и на нея. Ето така работи тази втора йерархия на ценностите.“

Още за прогнозите какви ще бъдат последствията от скандалите през последната седмица за европейските избори и за политиката в България и зависим ли е Борисов от Цветан Цветанов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виртуални игри: Наистина ли са вредни?

В рубриката "Време за наука“ на предаването "Нашият ден" Никола Кереков подчерта някои неочаквани ползи от компютърните игри, като постави в центъра на вниманието си широкия спектър от аспекти, които обхваща тази индустрия. Подчертавайки, че гейминг индустрията е истински мастодонт, Кереков изтъква значителните печалби, които тя генерира...

обновено на 23.04.24 в 13:24

Стоян Ставру: Близостта до човека формира мнението за правата на даден вид животно

Нашият вид Homo sapiens има невероятно влияние върху биомасата на планетата. При това, докато човешката популация съставлява само 0,01% от общата биомаса на Земята, е впечатляващо как той е оказал толкова голямо влияние върху екосистемата. Според последните изследвания, водени от международни научни екипи, човешкият вид е причинил значително..

обновено на 23.04.24 в 12:27
Александър Кашъмов

Свободата на словото и достъпът до информация – какво е новото?

Световният ден на книгата и авторското право е повод за сериозно размисляне за свободата на словото и достъпа до информация . В ефира на "Нашият ден" гостува адв. Александър Кашъмов, чийто ангажимент по отношение на правата на човека и свободата на изразяване е безспорен. Кашъмов подчертава значението на свободния достъп до информация за..

обновено на 23.04.24 в 11:08

Антон Митов представя: българския диджей Dr. Feelgroove

Dr. Feelgroove (д-р Фийлгрув) е диджей и продуцент. Той започва да миксира музика през 1993 г. и от тогава тя играе ключова роля в живота му, а партитата в клубове и работата в студио са неговата сцена за изява. Антон Митов за по-кратко и по-пряко преминава през Мианмар, Индия и Куба, за да попита своя гост може ли диджейството, освен да забавлява,..

публикувано на 23.04.24 в 10:03

Конкурсът "Граждански будилник" – среща между екоактивизма и изкуството

Според тревожните данни днес над 55% от хората на планетата живеят в  градове, като превръщат градската среда в основен свой хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване и липсата на устойчиви решения природата в градовете все повече остава на заден план,..

публикувано на 23.04.24 в 09:18