Сняг на върха на Витоша през май

След като в 13 епизод с гласовете на Ели Хауърд и Стефан Радованов следяхме паралелно работата в Българската редакция на БиБиСи Лондон и в Българската редакция на Радио Свободна Европа в Прага и присъствахме на последния ден от съществуването на тези медийни институции, в епизод 14, продължението на "Българският глас", ще довършим онази голяма, важна и уникална история, в която радио на български език се прави на стратегически места в Европа.

Идеята за "професионален българин" е въпрос на десетилетия учене според Петър Увалиев, привичният разказвач на документалния сериал "Радиото", и тази идея ще придобие нова перспектива в радиото на български извън България.

Благодарение на прекрасните записи на Димитър Ганчев ще пресечем Рим и ще се озовем в Българската редакция на Радио Ватикана за един обичаен и същевременно неповторим работен ден. Този път паралелната ни история е от Дойче Веле и нашият втори главен герой Александър Андреев е в Бон и поглежда през прозореца на новото си студио към шлеповете по Рейн. Българският глас по радиото и неговата мисия на посланичество е перфектният пример за имплицитното свойство на феномена радио – преодоляване на разстояния. Каквито и да било разстояния. В 13 и 14 епизод най-напред разстоянието, наречено Желязна завеса, а след това и други.

Епизод 14 е изумителен.

Това е най-кратката рецензия за този епизод, при това 9 години след неговото правене. А то от своя страна трябваше да се побере в една седмица, 4 часа от която - студийно време за финално смесване. Защо е изумителен. Получила се е многопластова конструкция на няколко нива: смислово (отиваме надълбоко), мултилингвистично (живописно аудио), музикално (страхотни находки и скокове във времето) и емоционално (това проверете сами). Зад и вътре в историята на радиото прозират очертанията на необозрими по мащаб истории. Двойна експозиция, ако си послужим с фотографски термин. Всъщност, тройна.

И естествено стигаме дори до: "Понятието родина звучи много често като 40 цигулки, сантиментално и разпяно", Петър Увалиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За избора на кредитор

Преди професионалния празник на брокерите на недвижими имоти – накъде върви пазарът и кои фактори му въздействат? Каква е перспективата пред инвестициите в недвижимости? За избора на кредитор – сериозно проучване на пазара самостоятелно или чрез агенции; За това как за ц ената на кредита годишният процент на разходите (ГПР) е основен..

публикувано на 17.10.19 в 15:45

Поход на свободата срещу трафика на хора

Трафикът на хора е зловеща реалност, за която смятаме, че се случва някъде далеч от нас. Приемаме, че животът ни се е сложил така, че рискът да бъдем отвлечени, подмамени от фалшива обява за работа или от близък човек за нас не съществува. По болезнената тема за трафика на хора в студиото на "Нашият ден" Любомира Константинова разтоваря с Мартин..

публикувано на 17.10.19 в 12:54
Корица на книгата “Евлогий и Христо Георгиеви - Живот и дейност” от проф. Христо Глушков

Честването на делото на Евлоги и Христо Георгиеви продължава в Букурещ

През този месец фондация „Евлогий и Христо Георгиеви” и Инициативният комитет в Карлово за отбелязване на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев стартираха поредица инициативи, посветени на годишнината на тези най-големи благодетели в българската история. Братята са дарили не само 6 млн. златни лева и..

обновено на 16.10.19 в 11:31
Мария Мира Христова и д-р Пламен Димитров

Шефът се разкрива на горещия стол на мълчанието

Разчитането на професионалните кодове „работодател/мениждър-работещ/подчинен“ е част от психологията на бизнеса. Успешната дейност и организацията на човешките ресурси са немислими без психология, а успешните комуникации на работното място във вертикалните и хоризонтални структури определят в значителна степен състоянието, поведението и адекватния живот..

публикувано на 16.10.19 в 10:25

Времето е наше – всъщност било ли е?

„Чие беше и чие е времето? Било ли е въобще някога времето „наше“, тоест на народа, който викна „Болници вместо резиденции“? Ще бъде ли някога времето „наше“? При какви условия? Какво искаме от него?" Това са въпросите, които поставя четвъртият сборник на списание dВЕРСИЯ. По темата „Времето е наше“ – всъщност било ли е?“ говорим в „Нашият ден“ с..

публикувано на 15.10.19 в 09:20