Сняг на върха на Витоша през май

След като в 13 епизод с гласовете на Ели Хауърд и Стефан Радованов следяхме паралелно работата в Българската редакция на БиБиСи Лондон и в Българската редакция на Радио Свободна Европа в Прага и присъствахме на последния ден от съществуването на тези медийни институции, в епизод 14, продължението на "Българският глас", ще довършим онази голяма, важна и уникална история, в която радио на български език се прави на стратегически места в Европа.

Идеята за "професионален българин" е въпрос на десетилетия учене според Петър Увалиев, привичният разказвач на документалния сериал "Радиото", и тази идея ще придобие нова перспектива в радиото на български извън България.

Благодарение на прекрасните записи на Димитър Ганчев ще пресечем Рим и ще се озовем в Българската редакция на Радио Ватикана за един обичаен и същевременно неповторим работен ден. Този път паралелната ни история е от Дойче Веле и нашият втори главен герой Александър Андреев е в Бон и поглежда през прозореца на новото си студио към шлеповете по Рейн. Българският глас по радиото и неговата мисия на посланичество е перфектният пример за имплицитното свойство на феномена радио – преодоляване на разстояния. Каквито и да било разстояния. В 13 и 14 епизод най-напред разстоянието, наречено Желязна завеса, а след това и други.

Епизод 14 е изумителен.

Това е най-кратката рецензия за този епизод, при това 9 години след неговото правене. А то от своя страна трябваше да се побере в една седмица, 4 часа от която - студийно време за финално смесване. Защо е изумителен. Получила се е многопластова конструкция на няколко нива: смислово (отиваме надълбоко), мултилингвистично (живописно аудио), музикално (страхотни находки и скокове във времето) и емоционално (това проверете сами). Зад и вътре в историята на радиото прозират очертанията на необозрими по мащаб истории. Двойна експозиция, ако си послужим с фотографски термин. Всъщност, тройна.

И естествено стигаме дори до: "Понятието родина звучи много често като 40 цигулки, сантиментално и разпяно", Петър Увалиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Още една година смърт“ – протест и флашмоб за забрана на фермите за ценни кожи в сряда сутринта

Утре, 19 юни 2019 г. , пред Министерски съвет от 9 часа по време на редовното заседание на кабинета ще се състои протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“. На 22-ри юни се навършва една година откакто Национална гражданска инициатива внесе законопроект в Народното събрание с искане за забрана на отглеждането и..

публикувано на 18.06.19 в 18:05

Деца в „устата“ на медиите

Сюжетът, на който обръщаме внимание в „Мрежата“ е отражение не само на събитията, но и на последиците от тях. Затова с Мария Черешева, АЕЖ, адв. Михаил Екимджиев, Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни и Иво Атанасов, СЕМ, коментираме какво следва, след като медии разкриха самоличността на 16-годишното момче от Пловдив –..

публикувано на 18.06.19 в 12:40
Димитър Попов, Ива Дойчинова и Ивана Мурджева (отляво надясно)

След като унищожихме питомното, сега ще унищожим и дивото

Над двадесет организации, обединени в каузата Бетономорие, поискаха от Президента вето срещу промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които предвиждат неясни регулации, същевременно отварят врати за ново разграбване и обезобразяване на природата. „Законът, приет в последния момент преди началото на сезона, обедини разностранни интереси. Срещу..

публикувано на 18.06.19 в 11:15
Ива Дойчинова, Калин Вельов и участници в проекта „Амазония Денс проджект“

Посрещнете лятото с Калин Вельов

Лятото нахлува в студиото на „Нашия ден“ с Калин Вельов и шестима участници от проекта „Амазония Денс проджект“. На рождения си ден той е гост в рубриката „Главен герой“. Танц, музика, енергия, бразилски повей и африкански ритми - всичко това е „Амазония данс проджект”. Чуйте живото включване на бенда в студиото, не само ще уловите духа на лятото, но и..

публикувано на 18.06.19 в 10:30
Милица Джанджова (вляво) и Зорница Базлянкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Да извадиш бабините съкровища от чекмеджето

„Резиденция Баба“ е инициатива на „Фабрика за идеи“, която свързва млади хора от градовете и възрастни в обезлюдяващи се села в България. Участниците –живеят в продължение на един месец в домакинства на възрастни от тези села. Резултат от взаимодействието им са конкретни продукти, услуги и инициативи, основаващи се на местното знание и..

публикувано на 17.06.19 в 15:05