Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Костенурката на Дарвин“ проговаря в радиоефира

„Големият театър трябва да говори на ухото на зрителя. Театърът трябва да говори на всеки човек поотделно“. Това казва Хуан Майорга, един от най-добрите и плодовити съвременни испански драматурзи, чиято пиеса „Костенурката на Дарвин“ (превод Нева Мичева) ще има премиера в Радиотеатъра на 31 март. Тогава ще се излъчи първата част на постановката с режисьор Валентин Ганев, втората слушателите ще могат да чуят седмица по-късно, на 7 април. Да чуят и да се насладят на великолепните актьорски гласове на Меглена Караламбова, Ицко Финци, Йорданка Стефанова и Йосиф Шамли в един също толкова великолепен текст. Моменти от работата над радиопиесата може да видите във видеото тук.

Костенурката на Дарвин – ХариетС идеята за пиесата Хуан Майорга се сдобива, когато научава, че костенурката на Дарвин (на която естествоизпитателят първоначално дава името Хари, помисляйки я за мъжка, и чак след десетилетия грешката е поправена и тя получава името Хариет) се е поминала в австралийски зоопарк на 176 години. Това става през юни 2006 г., а през 2008 г. испанският драматург е вече готов с пиесата. Майорга е изключително продуктивен, на негова сметка са записани близо 40 пиеси, отделно останалите му трудове – научни, литературни, публицистични.

По образование Хуан Майорга е математик и философ, има докторска дисертация върху Валтер Бенямин – немският интелектуалец от еврейски произход, който се самоубива на френско-испанската граница, осъзнал, че не може да се измъкне от ръцете на националсоциалистите. Хуан Майорга не крие, че математиката му помага много в реализирането на неговите театрални текстове, казва: „Сигурен съм, че математиката, която много обичам, защото ми се струва необикновена конструкция на човешкото въображение, ме оформи като драматург. Целта ѝ като цяло, и, разбира се, математическата цел в частност, е ориентирана към откриването на онова, което свързва различни обекти… Смятам, че това е нещо, което има много общо с езика на театъра, който трябва да бъде език на синтеза“.

Синтез е и пиесата „Костенурката на Дарвин“: синтез между объркани човешки животи (които не знаят, че са объркани) и едно живо същество, което е било свидетел на близо 200 години още по-объркана човешка история, съсипала съдбите на милиони. Срещата между тях създава колизията – колизия, която предизвиква и те кара да се замислиш. В това вярва Майорга: „Театърът е живо изкуство. Изкуство, в което въображението на зрителя/слушателя е съществено“.

Прочее, повече за това какво мисли Хуан Майорга може да разберете от интервюто, което той е дал за „Артeфир“ на Силвия Чолева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30

Скритата реалност

Според руския академик Козирев времето е енергия, способна да се разсейва или концентрира. Известните огледала на Козирев променят плътността на времето и доказват, че човешкият мозък е способен да получава информация независимо от географията и от времето. Те предават и приемат информация. Там миналото и бъдещето се преплитат. Според академик Козирев..

публикувано на 15.03.24 в 15:02

Епизод 3: Кураж на неочаквани места: Юлия и Люба

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 09.03.24 в 08:45