Вечната българска класика – Гласът на Тракия

петък, 12 април от 19.20 часа

Снимка: pixabay.com

Тракия е вечна примамка за твореца – със спокойната красота на пейзажа, ограден от Родопа планина, със спомена за древни култури.

Мнозина български композитори са посветили опуси на тоя край с мека, акварелна хубост. Първата значителна творба е сюитата Тракийски танци на Петко Стайнов. Макар и с мелодика, характерна по-скоро за някои славянски култури, с българските си ритми сюитата (1925-26 г.) веднага е завоювала популярност.

Голяма част от песенното творчество на Димитър Ненов, а и някои негови клавирни миниатюри, е свързана с фолклорното вдъхновение на Родопите. В предаването ще звучи неговата вокално-симфонична сюита „Тракия“.

През 1939-40 г. Любомир Пипков пише също лирична творба, посветена на Тракия - симфонична сюита „Пролет над Тракия“. Мотиви от нея включва в своята Първа симфония. В предаването е включена симфонията, а и песента „Тракия“, облъхната от копнежа по тракийската земя.

И още една творба, пропита с древния дух и красотата на Тракия – „Буколики – тракийски пасторални сцени“ от Константин Илиев. Сюитата е пропита с духа на фолклора – деликатно, с модерен език, с акварелни багри.