Снежна буря, пълна с приключения

Снимка: pixabay.com

На 14 април в рубриката „Неделен радиотеатър“ от 16 часа слушателите ще бъдат изненадани от една свежа криминална история, разиграла се насред бурна снежна виелица. Автор на загадъчния разказ е Ема Смит, публикуван през 1981 г. от изд. „Отечество“, специализирано за детско-юношеска литература. Драматизацията на романа е дело на Пламен Кузманов – един от някогашните дейци на радиотеатъра, специализирал се в адаптиране на криминални истории за слушане. Негова е и друга драматизация от същия жанр – „Часът на мъртвите“ по Боало-Нарсьожак.

Интригата в „Кой знае защо“ е доста по-невинна от интригите в романите на двамата френски автори, макар че и тук има убийство, опити за убийство и зловещи персонажи. Снежната буря прекъсва комуникациите, главната героиня – ученичка-тийнейджърка, освен че трябва да се грижи за овцете на съседа на баба си, трябва и да се справи с попълзновенията на злодей, пресякъл океана, за да извърши пъкленото си дело. Разбира се, накрая всичко свършва…

Не, няма да издаваме как свършва, нека не разваляме удоволствието на радиослушателите, които ще се наследят на изящната и добре построена криминална история, в която приключенията следват едно след друго.