Калин Терзийски: За морковите и хората

Как интелигентните острови могат да се превърнат в континенти и дали Жан-Пол Сартър би приел коментарите на един писател и един политолог днес

Калин Терзийски и Мария Мира Христова

Към наградите и хората, които се стремят да бъдат институции, поглеждаме с писателя, психиатър и художник Калин Терзийски в деня, в който Жан-Пол Сартър си отива от този свят, а години преди това през 1964 г. отказва Нобелова награда за литература.
Защо „Адът – това са другите“ продължава да работи и днес чрез облаги, награди и отличия и вкусен ли е за твореца морковът, подаден от властимащите в различните аспекти на властване? Доколко важно е да останеш свободен в собственото творческо извисяване, но и да конвергираш противоположното като същност, с което да докажеш, че съществуването е преди същността? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Арман Бабикян: Интелигентни острови срещу континенти
Кои са хората, които стават институции в политиката и управлението на България, има ли ползи и вреди от поведението им и защо „Златният век“ приключва или едва сега започва – чуйте отговори в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

„Несбъднатост“ на Божидара Димова с премиера

Божидара Димова е автор на няколко книги – на сборника с интервюта ,,Жадна следа“ и биографичния роман ,,Единица мярка“ (2010) Има две стихосбирки – „Очите на дъжда (2011) и „Вярно с оригинала“ (2015). Най-новата й трета поетична книга „Несбъднатост“ се появи през юни тази година и наскоро имаше премиера в столицата. Заглавието „Несбъднатост“ звучи като..

публикувано на 25.06.19 в 16:30

Литературен наблюдател: Избрано на Уолт Уитман

Големият американски поет Уолт Уитман (1819 – 1892) е роден в Хънтингтън, Лонг Айланд, в семейство на квакери – религиозната общност на пацифисти и борци против робството. Нарича себе си Космос и поезията му е стихия, която помита читателя. Хуманните принципи на сексуална и религиозна търпимост в поезията му надхвърлят границите на неговото време. Трийсет..

публикувано на 25.06.19 в 15:30

Докато четем

Когато четем книга, едва ли мислим за различните теории за четенето, за историята на четенето, а просто се наслаждаваме на текста. Темата обаче се оказва актуална за учени и изследователи още от 80-те години на 20 век. В „История и теория на четенето“ Поли Муканова проследява четенето в неговото „историческо, теоретично, практико-приложно и съвременно..

публикувано на 25.06.19 в 11:15

Силен дебют в поезията

Първата книга обикновено показва дали авторът има потенциал и често пъти – посоката, в която ще се развива. Добрите дебюти са рядкост, затова е радостно, когато млад поет покаже качества още с първата си стихосбирка. Такава е Виолета Кунева с „Почти всичко е наред“. За нея Петър Чухов казва: „Книга, която иска да общува. И го прави по възможно най-добрия..

публикувано на 25.06.19 в 08:15

Два нови чешки романа на български език

Радост Железарова има доста преводи зад гърба си, подбрани с пиетет и вече е утвърдена преводачка, както каза на представянето на новите й преводи от чешки Анжелина Пенчева. Това са два романа на две млади авторки – Викторие Ханишова (1980) – „Анежка“ и Петра Соукупова (1982) – „В снега“. И двете са вече известни, превеждани и награждавани имена, като за..

публикувано на 24.06.19 в 16:30