Калин Терзийски: За морковите и хората

Как интелигентните острови могат да се превърнат в континенти и дали Жан-Пол Сартър би приел коментарите на един писател и един политолог днес

Калин Терзийски и Мария Мира Христова

Към наградите и хората, които се стремят да бъдат институции, поглеждаме с писателя, психиатър и художник Калин Терзийски в деня, в който Жан-Пол Сартър си отива от този свят, а години преди това през 1964 г. отказва Нобелова награда за литература.
Защо „Адът – това са другите“ продължава да работи и днес чрез облаги, награди и отличия и вкусен ли е за твореца морковът, подаден от властимащите в различните аспекти на властване? Доколко важно е да останеш свободен в собственото творческо извисяване, но и да конвергираш противоположното като същност, с което да докажеш, че съществуването е преди същността? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


Арман Бабикян: Интелигентни острови срещу континенти
Кои са хората, които стават институции в политиката и управлението на България, има ли ползи и вреди от поведението им и защо „Златният век“ приключва или едва сега започва – чуйте отговори в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

София хартиен арт фест – новото предизвикателство

Софийската художествена сцена отново става територия на изкуството на хартията, което е съвременно концептуално изкуство. Изложбите от София хартиен арт фест, който се провежда за девети път, под надслов „Глобален свят“, ще се представят на различни локации в града ни между 16 април и 26 май. Събитието включва 7 експозиции в 5 локации и програма от..

публикувано на 18.04.19 в 17:04
© Светлана Мирчева

София поетически анимирана в София и Пловдив

Тазгодишното издание на интердисциплинарната резиденция с Владимир Мартиновски, Димитър Шопов, Еди Попи, Иван Димитров, Роб Дойл, Росен Захариев и Христос Иконому - от България, Гърция, Ирландия, Македония и Норвегия, се провежда в момента в София, а от 21 април - и в Пловдив. Амбицията е да се пресекат традиционните опозиции север – юг и..

публикувано на 18.04.19 в 17:03

Нова книга на Илко Димитров

Най-новата книга на поета Илко Димитров се нарича „Приближение“. Тя бе предшествана от неговото събрано със заглавие „Черно“. Помним и предишна негова книга със събрани стихотворения – „Бяло“. Къде е днес Илко Димитров в търсенията си като поет? Нюансира ли своето писане? Какво го вълнува в последната му засега стихосбирка? Отново се срещаме с важните..

публикувано на 18.04.19 в 16:43

Моноспектакъл на Милен Димитров по Йовков

Разказите „Другоселец”, „Серафим” и „Последна радост” от Йордан Йовков са в основата на моноспектакъла на Милен Димитров, който тази вечер ще може да бъде видян в Нов театър НДК. Актьорът е завършил НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Известни са неговите моноспектакли по „Лазарица” на Йордан Радичков и „Антихрист” на Емилиян Станев. Очевидно е,..

публикувано на 18.04.19 в 16:14
Складовете на

Държавата и функцията й по опазване на културното наследство

Като по ирония на съдбата точно в седмицата, когато изгоря един от най-емблематичните паметници на културата в Европа – Нотр Дам Дьо Пари се пада и Международният ден за опазване на паметниците на културата, който отбелязваме днес. Той се чества от 1984 година по решение на ЮНЕСКО. На този ден отдаваме дължимото на националното ни наследство,..

публикувано на 18.04.19 в 15:55