Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Шумла полка“ се завръща на сцената в Бургаската опера

БНР Новини
Снимка: Община Бургас

През 1979 г. Парашкев Хаджиев пише мюзикъла „Шумла полка“ по либрето на Иван Генов. Тази година специално е избрана, за тази постановка и е част от честванията на 120-годишнината на Панчо Владигеров. На въпроса защо творба на Хаджиев е в календара, проф. Павел Герджиков отговаря: „Предполагам защото Шумен е градът на Панчо Владигеров, а там е създаден първият български професионален оркестър от унгареца Михай Шафран“. Сред унгарските емигранти от 1840 г. е и Лайош Кошут. Шафран бил шивач, но и музикант, а в състава на оркестъра е Добри Войников, както и Васил Друмев. „Там се създава първата музикална традиция, която дава на нашата страна ред големи музиканти като Панчо Владигеров, Андрей Стоянов, Веселин Стоянов. Освен това Парашкев Хаджиев е един от най-ярките ученици на Владигеров“.

През осемдесетте години на миналия век Герджиков поставя „Шумла полка“ в Сливен, отново със студенти. Тогава в спектаклите участват Мариана Пенчева, Камен Чанев, Александър Крунев.

Названието на мюзикъла идва от старото име на Шумен – Шумла. Той разказва историята на Шафрани, който се влюбва в Яна. На Коледа през 1850 г. бил организиран бал, който събира пашата на Шумла, вицеконсулът на Австро-унгарската империя и градския елит. Има и циганка Сузи, която трябвало на бала да застреля Лайош Кошут. Все пак краят е щастлив и всички танцуват полката, написана от Добри Войников.

Идеята за възстановяването на мюзикъла се ражда по време на певческия конкурс в Шумен.
Проектът е съвместен – НМА „Панчо Владигеров“ и Бургаската опера ще представят спектакъла. Солисти ще бъдат студенти от академията, за които това ще бъде дипломна работа, а ще ги съпровожда бургаският оркестър. Постановъчният екип е – диригент Деян Павлов, режисьор Павел Герджиков, художник Иван Токаджиев, хореограф Желка Табакова.

Ето и имената на студентите, които се включват в постановката: Ана Проваду, Анжелка Бехам, Божидар Иванов, Борис Добрев, Валъри Марковска, Георги Гроздев, Денис Бояджиев, Денислав Новев, Димитрина Кечеджиева, Живко Добрев, Иван Христов, Калина Томова, Лъчезара Георгиева, Людмила Павлова, Мария Трошева, Михаел Йорданов, Нели Колева, Никола Попов, Николина Иванова, Павлина Петкова, Яна Стефанова, Яна Узунова.

Премиерите са на 19 и 20 април в Бургас, а на 24 юни ще има спектакъл в Шумен. Имат покана и за спектакли в Сливен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30