Даниела Симидчиева: Моята смелост е моят страх

Жената с най-високо IQ в света е откровена и чаровна в рубриката „Главен герой“ на „Нашият ден“

Мария Мира Христова и Даниела Симидчиева в студиото
Снимка: Росица Алеиксандрова

Даниела Симидчиева е най-интелигентната жена в света с IQ със 192 от 200 възможни точки, покрити в теста на Менса. Явява се на този изпит в труден за нея момент, когато е депресирана, уплашена и без самочувствие. Във въпросния ден дори не осъзнава какво точно се случва – решава, че просто си върши работата и покрива критериите за членство в организацията. Две години по-късно на посещение в България е психологът Джон Рейвън, син на автора на тестовете на Менса. На семинара с негово участие става дума за IQ-то на Даниела и… Следват изненада, възхищение, впечатлени журналисти и медийно внимание.
Какво отвежда Даниела Симидчиева до този ключов момент и какво се случва след него с днешна дата, както и защо най-интелигентната жена в света заявява, че зад всеки неин смел ход стои преодоляването на огромен страх – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Витезда – дом на милосърдието

Заедно с иконом Николай Георгиев ще говорим за Църквата като дом на милосърдието. Колко пъти в живота си сме искали да са провикнем: „Нямам си човек?“ Много хора в отчаянието си влизат в Църквата и търсят земна справедливост, но какъв е днес духовният смисъл на евангелската Витезда?

публикувано на 19.05.19 в 08:05
Александър Николов

Ватиканът

Завършилото наскоро посещение на папа Франциск I в България предизвика много въпроси и дискусии. Отговорите на много от тях могат да се намерят назад в историята на Западната църква. С проф. Александър Николов, ръководител катедра „Антична и средновековна история“ при Софийския университет, говорим за факторите определили претенциите на римския..

публикувано на 18.05.19 в 16:20

Във въздуха се носи някаква вибрация…

Последният (засега) епизод на документалния сериал Радиото , този, който носи номер 20 в най-дългата (засега) документална аудио продукция, направена в България, е фактически поглед назад, към кухнята на целия сериал и на още хиляди артистични аудио произведения, които носят събирателното име радиотеатър , име, което само по себе си, въпреки цялата..

публикувано на 18.05.19 в 08:10
Храмът

Събота сутрин в село Крушаре

В сливенското село Крушаре живеят над 2100 човека. То сенамира на около 15 км югоизточно от Сливен и на около 13 км северозападно от Ямбол. Разположено е на левия бряг на река Тунджа в южната най-ниска част на Сливенското поле. Турското име на селото било Артъкларе. Някои автори свързват старото име на селото Артъкларе със средищното му..

публикувано на 18.05.19 в 07:20
Анелия Торошанова, проф. д-р Юлий Абаджиев и Яна Стефанова

Призванието e да бъдеш командос

Как се подготвят командоси за мисии в България? Има ли добре професионално подготвени командоси у нас? Каква е ценностната система на младите командоси, след като мотото на Международната академия командос е „Винаги верни на България“. Анелия Торошанова потърси отговорите от генерал-полковник проф. д-р Юлий Абаджиев – създател на Международна академия..

публикувано на 17.05.19 в 17:01