Даниела Симидчиева: Моята смелост е моят страх

Жената с най-високо IQ в света е откровена и чаровна в рубриката „Главен герой“ на „Нашият ден“

Мария Мира Христова и Даниела Симидчиева в студиото
Снимка: Росица Алеиксандрова

Даниела Симидчиева е най-интелигентната жена в света с IQ със 192 от 200 възможни точки, покрити в теста на Менса. Явява се на този изпит в труден за нея момент, когато е депресирана, уплашена и без самочувствие. Във въпросния ден дори не осъзнава какво точно се случва – решава, че просто си върши работата и покрива критериите за членство в организацията. Две години по-късно на посещение в България е психологът Джон Рейвън, син на автора на тестовете на Менса. На семинара с негово участие става дума за IQ-то на Даниела и… Следват изненада, възхищение, впечатлени журналисти и медийно внимание.
Какво отвежда Даниела Симидчиева до този ключов момент и какво се случва след него с днешна дата, както и защо най-интелигентната жена в света заявява, че зад всеки неин смел ход стои преодоляването на огромен страх – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделени върхове: 10 години от изкачването на Монблан от алпиниста в инвалидна количка – Иван Кожухаров

През 1990 година, при изкачване в Алпите по западната стена на връх Пти Дрю, група български алпинисти попада под огромен каменопад. Един от тях – Иван Кожухаров, е  засегнат тежко. Инцидентът го обездвижва, а лекарската прогноза е, че няма да може да живее извън болнична обстановка. С голяма упоритост и усилия на волята Иван успява да преодолее тези..

публикувано на 17.09.19 в 18:05
Ива Дойчинова и проф., д-р арх. Тодор Булев

Не беше правилно в конкурса за нова визия на площад „Света Неделя“ в София да се допуснат за участие само 7 екипа

Проф. д-р архитект Тодор Булев, председател на Съюза на архитектите в България и бивш главен архитект на община Люлин, беше гост на Ива Дойчинова в „Нашият ден“. Разговорът в студиото започна с коментар на резултатите от конкурса за проект за сърцето на София – площад „Света Неделя“. До участие в конкурса бяха допуснати само 7 екипа, нещо,..

публикувано на 17.09.19 в 17:28
Петър Станимиров, Ива Дойчинова и Благой Иванов

Книга за нашите грехове

На 19 септември, четвъртък, в клуб „Сити стейдж“ в подлеза на НДК ще бъде представена книгата „Седем градски гряха“ – комикси за възрастни. Нейни автори са литераторът Благой Иванов и художникът Петър Станимиров, които са приятели от детинство. Работата по книгата продължава две години. Комиксите са посветени седемте смъртни гряха, посочени в Библията. Те..

публикувано на 17.09.19 в 17:05
Николай Кръстев и Силвия Великова

Разговор за „Преди всички“

В събота на 13 септември 2019 г. в „Мрежата“ по програма „Христо Ботев“ на БНР разговаряме с Николай Кръстев и Силвия Великова за възникналата ситуация в програма „Хоризонт“ на БНР. Коментираме взетите решения, подадената оставка и причините за протеста пред БНР. Всеки разговор по темата е документ за случилото се през изтеклите дни.

публикувано на 16.09.19 в 11:25

Как започна новата учебна година в българското училище в гр. Арма, Северна Ирландия

Една българска майка цели 4 години пътува всяка събота с малкия си син от Северна Ирландия до Дъблин и обратно, за да може там, в българското училище, да учи майчиния си език… Това е началото на 4-годишната история на Първото българско училище „Иван Вазов“ в гр. Арма , Северна Ирландия, за което ви разказахме в „Нашият ден“.  Майката се казва..

публикувано на 16.09.19 в 09:55