Даниела Симидчиева: Моята смелост е моят страх

Жената с най-високо IQ в света е откровена и чаровна в рубриката „Главен герой“ на „Нашият ден“

Мария Мира Христова и Даниела Симидчиева в студиото
Снимка: Росица Алеиксандрова

Даниела Симидчиева е най-интелигентната жена в света с IQ със 192 от 200 възможни точки, покрити в теста на Менса. Явява се на този изпит в труден за нея момент, когато е депресирана, уплашена и без самочувствие. Във въпросния ден дори не осъзнава какво точно се случва – решава, че просто си върши работата и покрива критериите за членство в организацията. Две години по-късно на посещение в България е психологът Джон Рейвън, син на автора на тестовете на Менса. На семинара с негово участие става дума за IQ-то на Даниела и… Следват изненада, възхищение, впечатлени журналисти и медийно внимание.
Какво отвежда Даниела Симидчиева до този ключов момент и какво се случва след него с днешна дата, както и защо най-интелигентната жена в света заявява, че зад всеки неин смел ход стои преодоляването на огромен страх – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца в „устата“ на медиите

Сюжетът, на който обръщаме внимание в „Мрежата“ е отражение не само на събитията, но и на последиците от тях. Затова с Мария Черешева, АЕЖ, адв. Михаил Екимджиев, Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни и Иво Атанасов, СЕМ, коментираме какво следва, след като медии разкриха самоличността на 16-годишното момче от Пловдив –..

публикувано на 18.06.19 в 12:40
Димитър Попов, Ива Дойчинова и Ивана Мурджева (отляво надясно)

След като унищожихме питомното, сега ще унищожим и дивото

Над двадесет организации, обединени в каузата Бетономорие, поискаха от Президента вето срещу промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които предвиждат неясни регулации, същевременно отварят врати за ново разграбване и обезобразяване на природата. „Законът, приет в последния момент преди началото на сезона, обедини разностранни интереси. Срещу..

публикувано на 18.06.19 в 11:15
Ива Дойчинова, Калин Вельов и участници в проекта „Амазония Денс проджект“

Посрещнете лятото с Калин Вельов

Лятото нахлува в студиото на „Нашия ден“ с Калин Вельов и шестима участници от проекта „Амазония Денс проджект“. На рождения си ден той е гост в рубриката „Главен герой“. Танц, музика, енергия, бразилски повей и африкански ритми - всичко това е „Амазония данс проджект”. Чуйте живото включване на бенда в студиото, не само ще уловите духа на лятото, но и..

публикувано на 18.06.19 в 10:30
Милица Джанджова (вляво) и Зорница Базлянкова в студиото на програма „Христо Ботев“

Да извадиш бабините съкровища от чекмеджето

„Резиденция Баба“ е инициатива на „Фабрика за идеи“, която свързва млади хора от градовете и възрастни в обезлюдяващи се села в България. Участниците –живеят в продължение на един месец в домакинства на възрастни от тези села. Резултат от взаимодействието им са конкретни продукти, услуги и инициативи, основаващи се на местното знание и..

публикувано на 17.06.19 в 15:05
Академик Георги Марков (вляво) и Румен Дечев в студиото на програма „Христо Ботев“

Тайните на Втората световна война

В предаването „История и геополитика“ (Мултикултурни диалози) на програма „Христо Ботев“ на БНР, единственото предаване за обща история и геополитика в националния ефир, гостува акад. Георги Марков, един от водещите български историци. Темата е Втората световна война. Осемдесет години след началото на тази жестока война, „промени ли се нещо в представата..

публикувано на 17.06.19 в 10:40