Фестивалът „Пловдивски камерни срещи“ връща музиканти в родния им град от 9 до 16 юни

Снимка: © Eliahshai Music Productions Ltd

Те са съученици от пловдивското музикално училище, випуск 1997 г. „Благодарение на госпожа Нели Попова поддържаме прекрасни отношения с училището“ – казва Елия Сакакушев, който е основен инициатор на събитията. Копнежът да се върнат в родния град  свързва още пианистката Донка Ангъчева, която преподава във Виена, виолиста Румен Цветков, който работи в Испания. За фестивала ще пристигнат от Щатите Кристина Маринова – пиано и Даниела Щерева, цигулка, както и Недялко Петков, кларинет от Швейцария и Йелена Очич, виолончело от Хърватия. В концертите ще се включат и техни колеги, които работят тук – китаристките Кети и Бояна Стоянови,  пианистът Милен Кукошаров и контрабасистът Веселин Веселинов – Еко, сопраното Таня Иванова, цигуларката Десислава Чолакова. Идеята за този фестивал се ражда веднага след обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата.

Основните концерти са четири, а местата, на които ще бъдат, са знакови за Пловдив. Откриването е на 9 юни в концертното студио на радио Пловдив, в което ще участват всички поканени изпълнители, а програмата включва както пиеси от Масне, Пучини и Сати, така и от Кориляно и Кукошаров. На 11 юни музикантите ще бъдат в Балабановата къща. Кристина Маринова, Недялко Петков, Даниела Щерева, Румен Цветков и Елия Сакакушев ще изпълнят творби от Бетовен, Брух и Брамс. На 13 юни в зала „Съединение“ ще бъде концертът наречен „По света и у нас“. Гала концертът е на 15 юни в залата на драматичния театър, а музикантите ще изпълнят както песни на Кюркчийски, така и танга на Пиацола.

Интересна е съпътстващата програма. На 10 и 12 юни концертите ще са в читалище „Христо Ботев“ в кв. „Въстанически“, а на 14 юни в кварталите „Столипиново“ и „Аджасан“, както и във фабриката за шоколад „Гайо“ в квартал „Прослав“. Тук програмата е поверена изцяло на Кукошаров и Еко, които ще потопят публиката в магичния свят на Пиацола. На класическото матине на 16 юни ще бъде изпълнен квинтет на Шуман, соната за чело и пиано на Менделсон и дует за цигулка и виола на Моцарт.

„Изнасяме програмата и извън центъра. Искаме да достигнем до сърцата и съзнанието на хората, които не ходят в Балабановата къща или в драматичния театър. Входът за тези концерти е свободен. Особено интересни са концертите, които ще направим в ромските махали. Нарекохме ги Емпромптю концерти, тъй като там нещата стават по-спонтанно. Това и очакваме от тези концерти – участието на хората, които минават, и за които ще свирим. Може би и контактът с тях или въпросите, ще бъдат интересни, а може и да се получи дори джем сешън. Подбрали сме подходящи произведения и ще видим каква ще е реакцията“ – казва Елия Сакакушев.

За фестивала от Виена специално ще бъде донесен роял+ Bösendorfer VC (Vienna Concert) 280“, на който ще свирят музикантите, обяви в социалните мрежи Донка Ангъчева.

Чуйте в звуковия файл разговора с Елия Сакакушев.