Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът „Пловдивски камерни срещи“ връща музиканти в родния им град от 9 до 16 юни

БНР Новини
Снимка: © Eliahshai Music Productions Ltd

Те са съученици от пловдивското музикално училище, випуск 1997 г. „Благодарение на госпожа Нели Попова поддържаме прекрасни отношения с училището“ – казва Елия Сакакушев, който е основен инициатор на събитията. Копнежът да се върнат в родния град  свързва още пианистката Донка Ангъчева, която преподава във Виена, виолиста Румен Цветков, който работи в Испания. За фестивала ще пристигнат от Щатите Кристина Маринова – пиано и Даниела Щерева, цигулка, както и Недялко Петков, кларинет от Швейцария и Йелена Очич, виолончело от Хърватия. В концертите ще се включат и техни колеги, които работят тук – китаристките Кети и Бояна Стоянови,  пианистът Милен Кукошаров и контрабасистът Веселин Веселинов – Еко, сопраното Таня Иванова, цигуларката Десислава Чолакова. Идеята за този фестивал се ражда веднага след обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата.

Основните концерти са четири, а местата, на които ще бъдат, са знакови за Пловдив. Откриването е на 9 юни в концертното студио на радио Пловдив, в което ще участват всички поканени изпълнители, а програмата включва както пиеси от Масне, Пучини и Сати, така и от Кориляно и Кукошаров. На 11 юни музикантите ще бъдат в Балабановата къща. Кристина Маринова, Недялко Петков, Даниела Щерева, Румен Цветков и Елия Сакакушев ще изпълнят творби от Бетовен, Брух и Брамс. На 13 юни в зала „Съединение“ ще бъде концертът наречен „По света и у нас“. Гала концертът е на 15 юни в залата на драматичния театър, а музикантите ще изпълнят както песни на Кюркчийски, така и танга на Пиацола.

Интересна е съпътстващата програма. На 10 и 12 юни концертите ще са в читалище „Христо Ботев“ в кв. „Въстанически“, а на 14 юни в кварталите „Столипиново“ и „Аджасан“, както и във фабриката за шоколад „Гайо“ в квартал „Прослав“. Тук програмата е поверена изцяло на Кукошаров и Еко, които ще потопят публиката в магичния свят на Пиацола. На класическото матине на 16 юни ще бъде изпълнен квинтет на Шуман, соната за чело и пиано на Менделсон и дует за цигулка и виола на Моцарт.

„Изнасяме програмата и извън центъра. Искаме да достигнем до сърцата и съзнанието на хората, които не ходят в Балабановата къща или в драматичния театър. Входът за тези концерти е свободен. Особено интересни са концертите, които ще направим в ромските махали. Нарекохме ги Емпромптю концерти, тъй като там нещата стават по-спонтанно. Това и очакваме от тези концерти – участието на хората, които минават, и за които ще свирим. Може би и контактът с тях или въпросите, ще бъдат интересни, а може и да се получи дори джем сешън. Подбрали сме подходящи произведения и ще видим каква ще е реакцията“ – казва Елия Сакакушев.

За фестивала от Виена специално ще бъде донесен роял+ Bösendorfer VC (Vienna Concert) 280“, на който ще свирят музикантите, обяви в социалните мрежи Донка Ангъчева.

Чуйте в звуковия файл разговора с Елия Сакакушев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30