Electronic Dreams на Мирослава Кацарова с премиери в София и Пловдив

Обичаната джаз певица Мирослава Кацарова ще представи своята седма бутикова концертна програма, наречена Electronic Dreams. Премиерите са в София на 17 април в Sofia Live Club и в Пловдив на 18 април в Bee Bop Café.

По традиция, април е избраният от нея месец на лимитирана поредица от концерти, които всяка година са посветени на определена тема. Сега Мирослава  Кацарова и триото на Мирослав Турийски се фокусират върху взаимодействието между акустични инструменти и електронни изразни средства.

Програмата на концертите включва изпълнения от нейни предишни албуми, като „Иронично“ (по неин текст и музика), „Парфюми“ (по музика на Веселин Веселинов-Еко и неин текст), „Музика, мартини и дим“ (Нашата Бел Епок), „Бяло в бяло“  (отново по неин текст и музика на Румен Тосков-Рупето) и др. 

От песенната традиция на XX в. Мира Кацарова избира песни на Бийтълс, Ленард Коен и Луис Бонфа. Сред акцентите в програмата е пиеса на един от най-успешните и значими европейски джаз музиканти на миналия век – шведският композитор и пианист Есбьорн Свенсон.

Електронната музика ми предостави неочаквани свободи: различен кийборд, компютри, електронни ефекти с малки и безброй вътрешни връзки, през които звуците минават и се трансформират. Електронно генерираните звуци са сигнали за други състояния на музиката, превръщат ме в криптограф на звука с тайните, закодирани в него послания. Ясно е, че електрониката е проникнала и в най-съкровеното ни, че пикселите подло подменят дефицити от истинския ни живот, но Electronic Dreams всъщност е вдъхновена от самия човек, с автентичния му „аналогов“ живот, със страховете му, със срещите му очи в очи, със самотата му, с любовта и разделите, с тъгите и с миговете на щастие, с уроците и изборите- казва Мирослава Кацарова.