Добре дошли в Самоков

4
Исторически музей, гр. Самоков
Снимка: Дарина Арнаудова

Понякога градовете наистина разказват истории. Сега ще върнем назад във времето и ще погледнем старата карта на Самоков, ще видим на какъв принцип работят видните, къде са били разположени самоковите. Защото пътешествениците преди няколко века така описват Самоков – казват, че първо чуваш силните ударите на самоковите, разположени в краищата на града, и така разбираш, че е пристигнал.

А наш водач в това пътуване ще бъде Любомир Николов от Историческия музей в Самоков.

Понеже говорим не само за пътуване в миналото, а чертаем маршрути и за онези неща, които можем да видим днес,  Любомир Николов ще ни даде конкретна идея къде можем да разгледаме модел в реални размери на самокова.


Както казва Любомир Николов, за да видите самокова в действие, да чуете оглушителния шум, който произвежда, трябва предварително да се обадите в Туристическия център в града, за да ги предупредите кога искате да отидете. Но все пак  това пътуване - не може да завърши, без да надникнем в отново в Историческия музей в Самоков.


И така – ако сте решили да тръгвате към Самоков, може би трябва да имате и това предвид – наблизо е Мальовица, откъдето тръгват много маршрути във високото. Ако сте с деца – можете да се разходите в района на Бели Искър, където тръгва хубава и лека екопътека край реката.

А можете и да не чакате в Самоков да открият минерална вода, а да се отбиете в Сапарева баня, Белчин баня и Долна Баня. Но със сигурност можете да се поставите на мястото на някогашните хроникьори, които когато чували мощните удари на самоковите, вече знаели, че са пристигнали в града.


Галерия