Габриел Гарсия Маркес – класикът на два века

Габриел Гарсия Маркес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 17 април преди пет години ракът отнесе от този свят признатия вече за класик писател Габриел Гарсия Маркес. Той е автор на едни от най-популярните романи на 20 век – „Хроника на една предизвестена смърт“, „Любов по време на холера“ и много други. Само шедьовърът му „Сто години самота“ е продаден през годините в около 10 милиона екземпляра в целия свят.
Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 в Аракатака, Колумбия, известно като банановото пристанище на Карибско море, но прекарва по-голямата част от живота си в Европа и Мексико. В Мексико остава до смъртта си през 2014 година.
По професия е журналист, по призвание писател, но също е и издател, и общественик. Още в лицея, в който учи, започва да пише хумористични поеми и да рисува карикатур. По-късно, когато вече работи като журналист в различни издания, започва да публикува разказите и есетата си…
Световната слава за Маркес идва с публикуването на книгата „Сто години самота“ през 1967 година и за него получава наградата „Ромуло Галегос“. През 1982 г. Маркес е удостоен и с Нобелова награда за литература за цялостно творчество. Но не наградите,  а популярността на творбите му го правят „класика на 20 век“, както пишат за него критиците… а защо не и класик на 21 век.
Маркес е много популярен и в България, още от времената, когато е изповядвал идеите на социализма.
Издателство „Лъчезар Минчев“ се зае със задачата да преиздаде по-голямата част от произведенията на Маркес, както и да публикува неиздадени негови произведения.