Транзит до Габровския драматичен театър

Част от екипа на спектакъла
Снимка: Калина Станева

Епизод 341 на „Трамвай по желание“ ви предлага едно завладяващо пътешествие около сцената на ДТ“Рачо Стоянов“ в Габрово. Поводът е предстоящата премиера на пиесата „Транзит“ от младата авторка Валерия Минева. 

Драмата е отличена и премирана от държавния фонд „Култура“, също така е включена в ежегодния сборник на театър „София“ за съвременна българска драматургия. Любопитното е, че авторката всъщност е актриса, а в случая се превъплъщава и като режисьор на собствената си пиеса, разглеждаща по оригинален начин болезнената тема за миграцията на младите българи. Пътешествието е в кръвта на всеки, но въпросът е кога пътуваме за удоволствие и кога го правим по принуда – това е основната дилема в текста на Минева.

„Транзит“ е повод да се пренесем на габровската сцена и да разберем каква е театралната концепция на младия директор Петко Койчев.

В предаването участват също актьорите Християна Йотова и Божидар Георгиев.ВИЖТЕ ОЩЕ

Срещи с издатели в Световния ден на книгата

В Световния ден на книгата в студиото на "Нашия ден" гостуват издателите Любомир Козарев от "Изток Запад", Захари Карабашлиев от "Сиела" и Кремена Димитрова от "Колибри" и говорят за предизвикателството да бъдеш издател. Общото между тях е, че са хора, превърнали страстта си в работа.  Другото забележително е, че и тримата хвалят взаимно работата си –..

публикувано на 23.04.19 в 11:46

Изложба на Долорес Дилова – „Безвремие“

Художественият свят на Долорес Дилова носи едно изключително интересно съчетание между експресивност на колорита и традиционната пейзажна живопис. Другото силно качество на изкуството й е, че носи особена меланхолия и обгръща чувствено и колоритно сетивата ти. В галерия „Стубел“ тя представя новата си изложба със заглавие „Безвремие“. Защото в..

публикувано на 23.04.19 в 09:20

Георги Марков за фалша

„Преди години казах, че в истинското изкуство всеки опит да се следва поговорката: „И вълкът сит, и агнето цяло“, е обречен на неуспех. Истинското изкуство винаги е било върху обратния принцип: ”Или вълкът, или агнето”. Това пише Георги Марков в есето си „Конференцията на младите литературни творци“, прочетено по Дойче веле през далечната вече 1977 г. Да,..

публикувано на 22.04.19 в 15:55
Кадър от филма

Мариан Вълев, „Лошо момиче“ и пропастта между нас

В пропаст живеем, пропаст създаваме. В отношенията, между поколенията, между нас. Колкото повече се борим да се сближим с другия, толкова повече се отдалечаваме от него. Губим контакта. Най-вече със самите себе си. Настъпва момент, в който започваме да се чудим – ние добрите, които се правят на лоши ли сме, или лошите, които се правят на добри?..

публикувано на 22.04.19 в 14:40
Елеонора Пискова в студиото на „Нашият ден“

По пътя на Розата и ароматите на Вярата

Каква е връзката между маслодайната българска роза, символите на иконите, душата в поезията и молитвата, която ни преражда и спасява – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл от инженер-химика, поетеса и иконописец Елеонора Пискова.

публикувано на 22.04.19 в 14:10