Транзит до Габровския драматичен театър

Част от екипа на спектакъла
Снимка: Калина Станева

Епизод 341 на „Трамвай по желание“ ви предлага едно завладяващо пътешествие около сцената на ДТ“Рачо Стоянов“ в Габрово. Поводът е предстоящата премиера на пиесата „Транзит“ от младата авторка Валерия Минева. 

Драмата е отличена и премирана от държавния фонд „Култура“, също така е включена в ежегодния сборник на театър „София“ за съвременна българска драматургия. Любопитното е, че авторката всъщност е актриса, а в случая се превъплъщава и като режисьор на собствената си пиеса, разглеждаща по оригинален начин болезнената тема за миграцията на младите българи. Пътешествието е в кръвта на всеки, но въпросът е кога пътуваме за удоволствие и кога го правим по принуда – това е основната дилема в текста на Минева.

„Транзит“ е повод да се пренесем на габровската сцена и да разберем каква е театралната концепция на младия директор Петко Койчев.

В предаването участват също актьорите Християна Йотова и Божидар Георгиев.ВИЖТЕ ОЩЕ

Извънредното положение

Съвременното общество – концлагер или територия на извънредното положение – оглеждаме го в „Нашият ден“ заедно с философа Валентин Калинов след излизането на „Извънредно положение. Homo Sacer II“ на италианския философ Джорджо Агамбен в негов превод. Повече в звуковия файл.      

публикувано на 27.06.19 в 10:15

Снежана Симеонова в галерия „Резонанс“

Пловдивската галерия „Резонанс“ представя специално създадената за нейното пространство изложба на художничката Снежана Симеонова. Това са два основни цикъла – „Облаци“ и „Смачканите хора“, което е едно предизвикателство как със средствата на скулптурата – камък и бронз се изразяват тези две същности – облаци и хора, като метафора и като визия. Облаците –..

публикувано на 27.06.19 в 09:10

„Ръка и разум“ – разкази за изкуството

Представянето на изкуството на швейцарската художничка Терезе Вебер у нас, в галерия „Райко Алексиев“ бе събитие не само от национален мащаб, но и с голям международен отзвук, като израз на високите стандарти на среща с голямо, качествено изкуство. Терезе Вебер идва за втори път в България, запозната е с проявите и на международния хартиен фест, с нейни..

публикувано на 27.06.19 в 08:05

Пиесата „Цикадите“

Пиесата „Цикадите“ на Мирослав Христов е сред трите драматургични текста, селектирани на фестивала „Нова българска драма“ 2017 в Шумен. През пролетта на 2018 г. е избрана и от платформата за нова драматургия „ПроТекст“ и европейската мрежа „Eurodram 2018“. Сюжетът е своеобразна машина на времето, пренасяща зрителя от едно място на друго. Това е историята..

публикувано на 26.06.19 в 16:00

Международната антология „Хлеб наш насущний“ с премиера в Добруджа преди жътвата

Сдружението на писателите и Литературният музей „Йордан Йовков“ в Добрич ще представят международната антология „Хлеб наш насущний“, в която са включени 175 славянски поети от 25 държави. Творческата вечер ще бъде на 28 юни от 18 часа в Дома паметник „Йордан Йовков“. Луксозното издание е дело на Славянската литературна академия, стиховете са преведени от..

публикувано на 26.06.19 в 15:10