В джунглата на потенциометрите

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

Епизод 18: „Един средно напрегнат работен ден“ е направен след 5-годишно прекъсване на сериала "Радиото" и представлява своеобразно продължение на историята, разказана във вече направените през 2010 година 17 епизода. Новите 5 години от историята на радиото вдъхновиха нови 3 епизода на сериала. Първият от тях, 18-и, има за цел да създаде аудио моментна снимка на един работен ден в сградата на БНР на бул „Драган Цанков“, 4. Снимка на нашето сегашно, каквото е било през последната седмица на март 2015. Иначе в тази сграда се случват стотици работни дни на стотици хора, но ние разполагахме с 30 минути време за документалистика и се обърнахме към приятели, които имат, всеки от тях, много различен средно напрегнат работен ден и, разбира се, както може да се предположи от толкова повторения на конструкцията "средно напрегнат", всъщност ние гледаме на нея като на тийзър.

Между 3 сутринта и 7 часа вечерта се случват историите на 18 епизод от документалния сериал "Радиото". И тук ги разказваме, както ни ги разказаха Ангел Григоров, който през онази последна седмица на март правеше новините по програма „Хоризонт“, Мартин Ташев, който свири на тромпет в Биг Бенда, Силвия Чолева, която води предаването „Арт ефир“ по програма „Христо Ботев“, Симеон Белев, който по онова време водеше сутрешния и следобедния блок на Радио София и Галя Павлова, която през онези студени сутрини почистваше редакционните стаи на старата къща.

Изминалите 4 години от март 2015 г. превръщат този епизод от моментна снимка в скъпоценно свидетелство. Един миг от живота на петима колеги, регистриран и превърнат в аудио факт в дългата върволица на факти, хора и идеи, които феноменът радио неминуемо и щастливо създава.

Първо излъчване на епизода в ефира на БНР, програма „Христо Ботев“ е на 4 април 2015 година.