София поетически анимирана в София и Пловдив

© Светлана Мирчева

Тазгодишното издание на интердисциплинарната резиденция с Владимир Мартиновски, Димитър Шопов, Еди Попи, Иван Димитров, Роб Дойл, Росен Захариев и Христос Иконому - от България, Гърция, Ирландия, Македония и Норвегия, се провежда в момента в София, а от 21 април - и в Пловдив.

Амбицията е да се пресекат традиционните опозиции север – юг и изток – запад. Инициативата цели за кратко време да събере на едно място артисти от различни области на изкуството и те да работят заедно.

Избрани са различни локации в двата града, а публиките, към които са фокусирани събитията, са от ученици до възрастни, както и всеки, който се интересува от изкуство.ВИЖТЕ ОЩЕ

Войната винаги е черно-бяла – дори и когато можем да правим цветни снимки

Какво си мисли един писател, когато издава втора книга? За премиерата на книгата, за Нобеловите награди за литература, за мотивите за присъждане на наградите, за общочовешкото в нашия изгубен свят... "Дори и най-големите безумия, които не разбираме и до днес, всъщност не успяват да ни унищожат. Това е моят отговор на Бездната, която се взира в нас", казва..

публикувано на 16.10.19 в 16:55

Да си безразличен е престъпление, да си над нещата – бягство

„Безгласни думи” – най-новата книга на на Божидара Димова – съдържа къси разкази, коментари, есета и интервюта, публикувани в сайтовете "Актуално" и "Обаче" през 2018-а и 2019 г.  „Те са отзвук на случващото се в обществено-политическия живот у нас, пречупено през моята душевност и съвест", казва авторката на сборника. „В сложния ни..

публикувано на 16.10.19 в 16:38

Мартин Спасов, „нямането“ в изкуството и красивите клишета в живота

Настъпва момент, в който „няма“ е повече от всяко „има“ в живота на човек. Момент, в който разбираш, че не можеш да притежаваш не само другия, но дори и самия себе си и именно в това е красотата на човешкото съществуване. Такъв момент на осъзнаване навярно ще настъпи и за всички присъстващи на дебюта на „Приятелят, когото нямам“ – на 16 октомври от 19..

публикувано на 16.10.19 в 16:19

Индиго срещи в „Перото“ и Гьоте институт

Индиго срещите създават мост между българската и немскоезичната литература, между автори, издатели и публика. Срещите ще се провеждат в литературен клуб „Перото“ и библиотеката на Гьоте-институт. Форматът е прост: двама събеседници – личности от българския и немския културен живот – ще разговарят на теми като самотата, поколенческите конфликти,..

публикувано на 16.10.19 в 15:49
Николай Майсторов и Юлия Петрова

Изложба „Портрети“ на Николай Майсторов

Новата самостоятелна изложба на художника Николай Майсторов носи краткото заглавие „Портрети“ и включва серия от 20 портретни творби, седем от които са автопортрети. Тя може да се види в галерия „Контраст“ до 30 октомври. Тези двадесет пастелни творби, сътворени преди две години, са един сантимент към негови близки хора, както и желание да..

публикувано на 16.10.19 в 09:05