София поетически анимирана в София и Пловдив

© Светлана Мирчева

Тазгодишното издание на интердисциплинарната резиденция с Владимир Мартиновски, Димитър Шопов, Еди Попи, Иван Димитров, Роб Дойл, Росен Захариев и Христос Иконому - от България, Гърция, Ирландия, Македония и Норвегия, се провежда в момента в София, а от 21 април - и в Пловдив.

Амбицията е да се пресекат традиционните опозиции север – юг и изток – запад. Инициативата цели за кратко време да събере на едно място артисти от различни области на изкуството и те да работят заедно.

Избрани са различни локации в двата града, а публиките, към които са фокусирани събитията, са от ученици до възрастни, както и всеки, който се интересува от изкуство.ВИЖТЕ ОЩЕ

За преодолените невъзможности на съществуването

За отварянето на кои възможности става дума в книгата „Отворени възможности“ на Цвета Делчева се пита в предговора си Светлана Стойчева? Или става въпрос по-скоро за невъзможности, от които според авторката най-голямата е „невъзможността да бъдеш“? Цвета Делчева оставя на читателя да определи това, ако въобще му е нужен отговор на въпросите, които..

публикувано на 22.05.19 в 15:36

Историята на едно момиченце от миналия век

Такова е подзаглавието на романа „Захарното дете“ на Олга Громова. Става дума за края на 30-те години в Съветска Русия. „Колкото повече правдиви и емоционално наситени истории за тоталитарното общество, войните и „превъзходството“ на едни хора над други (където и да се случва това) прочетат нашите деца, толкова по-малък ще е рискът те да пожелаят..

публикувано на 22.05.19 в 15:16
Чешкият писател Мартин Ришави

„Врач“ – роман за разказвачеството

„Врач“, новият роман на чешкия писател и режисьор Мартин Ришави беше представен снощи в София. Тази вечер от 18.00 часа в галерия U Park авторът ще се срещне и с пловдивските си читатели. Главният герой в романа на Мартин Ришави, съставен от две самостойни, но сходни и свързани повести, е бивш театрален режисьор, преквалифицирал се в диспечер в..

публикувано на 22.05.19 в 15:05

Творческата вселена на художника Георги Божилов - Слона

Художникът Георги Божилов, известен с прякора си Слона, е голям български творец от средата и края на 20 век, част от групата на така наречената Пловдивска живописна школа от същия период. Работил е в Пловдив заедно с Димитър Киров, Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов и други художници, част от персонажите на „пловдивската бохема“ през ония..

публикувано на 22.05.19 в 13:47

Нощ на историите

Румен Баросов, главен редактор на списание „Ах, Мария“, гостува в студиото на „Нашият ден“, за да разкаже за предстоящата утре, 22 май, първа „Нощ на историите“. На нея писатели и поети, представители на различни поколения, ще разказват своите истории. В следващи издания на инициативата своите истории ще разказват също кинодейци, художници, а..

публикувано на 21.05.19 в 12:58