Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Любовта никога не умира“ на Уебър с премиера във Варна

Снимка: operavarna.com

„Това е доста сложна партитура сравнена с предишните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър. Той самият казва, че е надраснал себе си в нея… Тя стои много повече в операта, в класиката, но същевременно има чара и обаянието на мюзикъла…“, казва диригентът Страцимир Павлов, който на 23 април ще ръководи спектакъла във Варна. Разговаряме няколко дни преди премиерата.
Кулминацията на Великденския фестивал там ще бъде премиерата на мюзикъла „Любовта никога не умира“. Това е продължение на история от „Фантомът на операта“. Действието вече се развива не в Париж, а в Манхатън. Той е прочут композитор, а тя известна оперна певица.
За сега са предвидени три предпремиерни представления в залата на операта, а премиерата ще бъде в рамките на юбилейния двадесети фестивал „Опера в летния театър“ на 10 и 13 август.
В ролята на Фантома ще бъдат Пламен Долапчиев и Момчил Караиванов, Кристин ще представят Илина Михайлова и Лилия Илиева. Партията на Раул е поверена на Велин Михайлов и Нейчо Петров – Реджи, а приятелката-съперница Мег ще бъдат Сребрина Соколова и Калина Жекова. Жири ще изпълнят Вяра Железова, Миглена Страдалска, а в сина на Кристин Гастон ще се превъплътят Кристиян Славеев, Николай Бояджиев, Белла Петрова.
Постановката е на Светозар Донев, сценография и костюми Нела Стоянова, хореография Анна Донева.
„В началото оперните дейци в България принизяваха статута на мюзикъла като артформа. Но сега вече на всички е ясно, че и в двата жанра има шедьоври, има и произведения, които не са с такава стойност, и че двете изкуства си имат своя специфика, сложност и трудност, абсолютно равнопоставена, затова певците нямат никакъв проблем да пеят и с рокбленда и с всичките изисквания, които има мюзикълната партитура“, продължава да разказва Страцимир Павлов.
Той вече е дирижирал няколко постановки „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“, „Граф Монте Кристо“, „Зоро“, „Котки“, „Да пееш под дъжда“, „Кабаре“.

Премиерата на мюзикъла „Любовта никога не умира“ е на 9 март 2010 г. на Уест Енд в Лондон. Пак там, но на 9 октомври 1986 г. е представен за първи път и „Фантомът на операта“, който се играе и до днес. Втората част все още има кратка история, но и тя обещава да бъде славна. За сега е игран в Мелбърн, Копенхаген, Виена, Токио, Хамбург и през миналия сезон имаше турне в Северна Америка.
Мюзикълът има две версии, но финалът е еднакъв. Влюбената във Фантома приятелка на Кристин Мег я прострелва и тя умира в ръцете на любимия си фантом, като преди това му разкрива, че той е баща на сина ѝ Густав.  
След един месец отново във Варна ще бъде премиерата на друг мюзикъл „Кабаре“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05