„Любовта никога не умира“ на Уебър с премиера във Варна

Снимка: operavarna.com

„Това е доста сложна партитура сравнена с предишните мюзикъли на Андрю Лойд Уебър. Той самият казва, че е надраснал себе си в нея… Тя стои много повече в операта, в класиката, но същевременно има чара и обаянието на мюзикъла…“, казва диригентът Страцимир Павлов, който на 23 април ще ръководи спектакъла във Варна. Разговаряме няколко дни преди премиерата.
Кулминацията на Великденския фестивал там ще бъде премиерата на мюзикъла „Любовта никога не умира“. Това е продължение на история от „Фантомът на операта“. Действието вече се развива не в Париж, а в Манхатън. Той е прочут композитор, а тя известна оперна певица.
За сега са предвидени три предпремиерни представления в залата на операта, а премиерата ще бъде в рамките на юбилейния двадесети фестивал „Опера в летния театър“ на 10 и 13 август.
В ролята на Фантома ще бъдат Пламен Долапчиев и Момчил Караиванов, Кристин ще представят Илина Михайлова и Лилия Илиева. Партията на Раул е поверена на Велин Михайлов и Нейчо Петров – Реджи, а приятелката-съперница Мег ще бъдат Сребрина Соколова и Калина Жекова. Жири ще изпълнят Вяра Железова, Миглена Страдалска, а в сина на Кристин Гастон ще се превъплътят Кристиян Славеев, Николай Бояджиев, Белла Петрова.
Постановката е на Светозар Донев, сценография и костюми Нела Стоянова, хореография Анна Донева.
„В началото оперните дейци в България принизяваха статута на мюзикъла като артформа. Но сега вече на всички е ясно, че и в двата жанра има шедьоври, има и произведения, които не са с такава стойност, и че двете изкуства си имат своя специфика, сложност и трудност, абсолютно равнопоставена, затова певците нямат никакъв проблем да пеят и с рокбленда и с всичките изисквания, които има мюзикълната партитура“, продължава да разказва Страцимир Павлов.
Той вече е дирижирал няколко постановки „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“, „Граф Монте Кристо“, „Зоро“, „Котки“, „Да пееш под дъжда“, „Кабаре“.

Премиерата на мюзикъла „Любовта никога не умира“ е на 9 март 2010 г. на Уест Енд в Лондон. Пак там, но на 9 октомври 1986 г. е представен за първи път и „Фантомът на операта“, който се играе и до днес. Втората част все още има кратка история, но и тя обещава да бъде славна. За сега е игран в Мелбърн, Копенхаген, Виена, Токио, Хамбург и през миналия сезон имаше турне в Северна Америка.
Мюзикълът има две версии, но финалът е еднакъв. Влюбената във Фантома приятелка на Кристин Мег я прострелва и тя умира в ръцете на любимия си фантом, като преди това му разкрива, че той е баща на сина ѝ Густав.  
След един месец отново във Варна ще бъде премиерата на друг мюзикъл „Кабаре“.