Светослав Терзиев: Тъкмо тези, които пишат медийните закони у нас не спазват журналистическите стандарти

Преди дни СБЖ излезе с отворено писмо до президента, премиера и председателя на НС на Република България, както и до посолствата на САЩ и всички страни-членки, в което излагат безпокойството си от създадената към Министерство на културата работна група, която през Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, подготвя нов медиен закон  – „на тъмно“ и „прибързано“. Защо и от какво се тревожат колегите ни в СБЖ? Чуйте коментара на Светослав Терзиев, член на УС на СБЖ и преподавател във ФЖМК.

Светослав Терзиев. Снимка: БГНЕС"Трябва да се прави разлика между експерти и експерти. Едните са в журналистиката и медиите, а другите в пиара и пропагандата. Този бъдещ закон е подготвяно мракобесие, което ще се отрази на цялото общество. Тъй като тези, които работят тази „творба“, наречена медиен закон, работят на тъмно, ние ще се опитаме да ги изкараме на светло. За да обяснят защо искат точно сега медиен закон, защото не бива да забравяме, че тъкмо тези, които пишат медийните закони не спазват етичните правила на журналистиката и не признават професионалните стандарти.Вижте как никой от този екип – работна група не иска да се покаже, а Министерство на културата отдавна се колебае дали да се намесва в тази сфера.

Още от миналата зима правителството му възлага да прави какви ли не промени, но помним, че така нареченият  „Закон Пеевски“ ги изпревари и те пак се скриха… Сега отново им възлагат задача за медиен закон, уж обаче, обърнете внимание, че ЕС искал, което е абсолютно невярно. Директивата за аудиовизуалните медийни услуги няма нищо общо с медийни закони, тя е обърната в съвсем друга посока. Но у на с няма европейска директива или регламент, които да не са извратени в угода на властта и в крайна сметка, в ущърб на обществения интерес. Така беше и със Закона за защита на личните данни."
Целия разговор със Светослав Терзиев можете да чуете в звуковия файл.