Първата в България поточна линия за производство на контейнерен разсад на иглолистни и широколистни дървета

Автоматизираната система за поливане и наторяване на разсада
Снимка: Елена Кортел

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и тази година отбеляза седмицата на гората с множество прояви на различни места в страната. При всяко поредно честване на седмицата на гората първото нещо, за което си мислим, е дали е спазена традицията да се засаждат млади фиданки, защото тогава ще сме изпълнили завета на мъдреците: животът ни ще е пълноценен, ако засаждаме дръвчета. Традицията бе спазена и тази година, като един от примерите е край София в квартал „Абдобица“, където на четири декара горски територии бяха засадени с доброволен труд фиданки от акация, топола и червен дъб.

Информациите за залесяванията на територията на Югозападното държавно предприятие в рамките на седмицата на гората са малка част от огромната работа, която служителите му извършват на обширна територия. Имате възможност да чуете за работата по изграждането на поточна линия за производство на контейнерен  разсад на иглолистни и широколистни дървета заедно с оранжерия и открита площ за отглеждането им -  част от мащабен инвестиционен проект ЛАЙФФОРХАБ по програма LIFE+ 2016 на Европейската комисия. Проектът е изключително важно начинание за Югозападното държавно предприятие. Задачите, които предприятието си поставя, са: подобряване на природозащитното състояние и увеличаване на покритието на седем приоритетни горски местообитания и в шест целеви зони в Натура 2000. Те са на територията на Витоша, Огражден-Малешево,  Конявска планина, Кресна-Илинденци, Осоговска планина и Скрино. Всичките са част от Югозападното държавно предприятие. 

Откриването и представянето на първата в България поточна линия за производство на контейнерен  разсад на иглолистни и широколистни дървета заедно с оранжерия и открита площ за отглеждането им бе впечатляващо. От една страна заради мащабите и важността на проекта, от друга – работата на вече  изградената поточна линия със задължителната съпътстваща инфраструктура.

Инженер Дамян Дамянов. Снимка: Елена КортелЛично директорът на Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов посрещаше гостите в Държавния горски разсадник край село Локорско в Софийска област. При официалното откриване на седмицата на гората в Благоевград инженер Дамянов бе удостоен с най-голямото отличие за работата си - лесовъд на 2018-та година. Цялостната дейност на Югозападното държавно предприятие, ръководено от него на високо ниво, заслужава отделен разказ. Надявам се в близко време по предаването „Изгрев“ да чуете за стопанисването и историята на тази огромна територия, за природното богатство на отделните райони, за изявените специалисти и техния принос в работата. Сега, обаче, се съсредоточаваме върху това конкретно постижение – поточна линия за производство на контейнерен  разсад, първа за страната ни.

В Държавния горски разсадник бе и началникът на отдел „Опазване, превенция и защита на държавните горски територии и ползване на дървесина“  към ЮЗДП - инженер Василий Маринковски. Той е ръководител на проекта ЛАЙФФОРХАБ, а Теодор Тодоров е пръв негов помощник.
„Годишно на територията на ЮЗДП се провежда изкуствено залесяване на около 1500 дка - казва директорът инженер Дамян Дамянов. „Това не е голяма площ за цялото предприятие (тъй като свободните площи са малко – бел. Елена Кортел) и с изграждането на поточната линия за контейнерни фиданки работата ще се улесни и ускори.“

Теодор Тодоров, мениджър на проекта ЛАЙФФОРХАБ, благодарение на който е изградена поточната линия, разказва и за останалата част от инвестицията.
В камерата за съхраняване на семена температурата е доста ниска, но младата жена, която работи там, е по къс ръкав. Лидия Георгиева енергично и разгорещено се старае да ни покаже колкото може повече различните десетки видове семена.

Контейнери с разсад на черен бор. Снимка: Елена КортелПървата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки по света не е новост. Много страни работят така вече от 40 години. Всъщност, както се убеждаваме от разказите на специалистите, капацитетът й е изключително висок, необходимостта от нея в сегашните условия за работа по залесяванията в горите е очевидна. Прихващането при фиданки в контейнери е много по-голямо – до 97 на сто. С поточната линия се намалят и грешките при работата. В горския сектор липсата на работна ръка е също сериозен проблем, както и в другите отрасли. При необучените, неопитните кадри вероятността за допускане на грешки е голяма, особено що се отнася до засаждането на фиданки с открита коренова система. В крайна сметка тези грешки водят до неприхващане и изсъхване на нежните растения.  Освен това климатът вече доста се промени и обикновено след залесяване настъпва период на суша. Растенията с открити корени не могат да се справят с безводието. Докато мъничките фиданки след отглеждането им в новата поточна линия излизат в контейнери, те са в защитена среда, корените им са закрити, имат влага и шансовете им за прихващане и оцеляване многократно се увеличават.

Друга част от инвестицията на ЮЗДП в Локорско е огромна оранжерия за отглеждане на фиданките. Разбира се, с Теодор Тодоров отиваме да видим и това помещение, оборудвано със съоръжение за автоматично поливане и подхранване с торове.  
Разсадникът разполага и с открита част. Тя също е оборудвана със съоръжение за поливане и подхранване с торове. При неблагоприятни условия откритата площ се покрива с мрежа.
Базата на разсадника в Локорско сега е модернизирана, но може още да се подобрява.
Югозападното държавно предприятие вече прави нов проект, който е продължение на сегашния, „Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата НАТУРА 2000 в България.“ Новият проект ще позволи да се направи анализ на горските видове в условия на промяна на климата, за да се определят най-подходящите видове за засаждане.

Човек не може да не се възхищава на всеотдайния труд на служителите от ЮЗДП. В разсадника „Локорско“ през седмицата на гората се събраха доста специалисти,  които са работили на различни обекти и след всички тях се появяват на бял свят млади фиданки, бъдещи гори.
Една от множеството дейности на Югозападното държавно предприятие в рамките на седмицата на гората през 2019-та година бе представянето на изградената поточна линия за производство на контейнерен разсад, както и необходимата за това инфраструктура. Мащабен инвестиционен проект ЛАЙФФОРХАБ по програма ЛАЙФ+ на Европейската комисия.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Митов

Антон Митов: „Ролята на общественото радио е да помага на хората“

"В тези три месеца ще имаме много работа". Това заяви и.д. генералният директор на БНР Антон Митов в предаването „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“ за това как да се преодолее разделението в радиото. "Предстои да се приеме бюджетът за следваща година, договорите с продуцентските и изпълнителски права, съавторските права.  Не съм запознат още..

публикувано на 21.10.19 в 12:46
Весела Капитанска, Александър Райчев, Панайот Рандев и Харалан Александров (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Кога насилието се превръща в норма на поведение във и извън семейството

Кога насилието се превръща в норма на поведение във и извън семейството.  В студиото на "Нашият ден" гостуват Весела Капитанска, семеен терапевт, Панайот Рандев, училищен психолог, и Харалан Александров, социален антрополог, които коментираха темата. "В по-голяма част от историята на нашия вид насилието е било нормализирано и канализирано. Всъщност е..

обновено на 21.10.19 в 12:18

Как като християни да реагираме на злото

Като избягваме да се взираме в злото на тоя свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случи ли ни се нещастие, сме склонни да припишем вината на хората около нас, но трудно я търсим у самите себе си. Понякога сякаш някаква тъмна сила ни подтиква да вършим злини, дори и без да ги осъзнаваме и окачествяваме като такива. Така човешката душа се..

публикувано на 20.10.19 в 08:05

Събота сутрин в село Момчиловци

На гости в планинското село Момчиловци, което се намира в Южна България, в сърцето на Централните Родопи. Разположено е високо в планината с надморска височина от 1070-1280 м и е на 14 км от най-близкия град Смолян. Момчиловци е популярна дестинация за селски туризъм. Недалеч от него се намира ски курортът Пампорово. Наблизо е и местността..

публикувано на 19.10.19 в 08:50

Защитата на човешките права е гаранция за сътрудничество между КЗД и сродните турски институции

В края на август 2019 г. КЗД подписа меморандум за сътрудничество с омбудсмана на Турция Шереф Малкоч. След подписването на меморандума Комисията беше поканена в Република Турция за договаряне на съвместни инициативи за защита от дискриминация и съхраняване на човешките права. Доц. д-р Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация..

публикувано на 18.10.19 в 14:43