Първата в България поточна линия за производство на контейнерен разсад на иглолистни и широколистни дървета

Автоматизираната система за поливане и наторяване на разсада
Снимка: Елена Кортел

Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) и тази година отбеляза седмицата на гората с множество прояви на различни места в страната. При всяко поредно честване на седмицата на гората първото нещо, за което си мислим, е дали е спазена традицията да се засаждат млади фиданки, защото тогава ще сме изпълнили завета на мъдреците: животът ни ще е пълноценен, ако засаждаме дръвчета. Традицията бе спазена и тази година, като един от примерите е край София в квартал „Абдобица“, където на четири декара горски територии бяха засадени с доброволен труд фиданки от акация, топола и червен дъб.

Информациите за залесяванията на територията на Югозападното държавно предприятие в рамките на седмицата на гората са малка част от огромната работа, която служителите му извършват на обширна територия. Имате възможност да чуете за работата по изграждането на поточна линия за производство на контейнерен  разсад на иглолистни и широколистни дървета заедно с оранжерия и открита площ за отглеждането им -  част от мащабен инвестиционен проект ЛАЙФФОРХАБ по програма LIFE+ 2016 на Европейската комисия. Проектът е изключително важно начинание за Югозападното държавно предприятие. Задачите, които предприятието си поставя, са: подобряване на природозащитното състояние и увеличаване на покритието на седем приоритетни горски местообитания и в шест целеви зони в Натура 2000. Те са на територията на Витоша, Огражден-Малешево,  Конявска планина, Кресна-Илинденци, Осоговска планина и Скрино. Всичките са част от Югозападното държавно предприятие. 

Откриването и представянето на първата в България поточна линия за производство на контейнерен  разсад на иглолистни и широколистни дървета заедно с оранжерия и открита площ за отглеждането им бе впечатляващо. От една страна заради мащабите и важността на проекта, от друга – работата на вече  изградената поточна линия със задължителната съпътстваща инфраструктура.

Инженер Дамян Дамянов. Снимка: Елена КортелЛично директорът на Югозападното държавно предприятие инженер Дамян Дамянов посрещаше гостите в Държавния горски разсадник край село Локорско в Софийска област. При официалното откриване на седмицата на гората в Благоевград инженер Дамянов бе удостоен с най-голямото отличие за работата си - лесовъд на 2018-та година. Цялостната дейност на Югозападното държавно предприятие, ръководено от него на високо ниво, заслужава отделен разказ. Надявам се в близко време по предаването „Изгрев“ да чуете за стопанисването и историята на тази огромна територия, за природното богатство на отделните райони, за изявените специалисти и техния принос в работата. Сега, обаче, се съсредоточаваме върху това конкретно постижение – поточна линия за производство на контейнерен  разсад, първа за страната ни.

В Държавния горски разсадник бе и началникът на отдел „Опазване, превенция и защита на държавните горски територии и ползване на дървесина“  към ЮЗДП - инженер Василий Маринковски. Той е ръководител на проекта ЛАЙФФОРХАБ, а Теодор Тодоров е пръв негов помощник.
„Годишно на територията на ЮЗДП се провежда изкуствено залесяване на около 1500 дка - казва директорът инженер Дамян Дамянов. „Това не е голяма площ за цялото предприятие (тъй като свободните площи са малко – бел. Елена Кортел) и с изграждането на поточната линия за контейнерни фиданки работата ще се улесни и ускори.“

Теодор Тодоров, мениджър на проекта ЛАЙФФОРХАБ, благодарение на който е изградена поточната линия, разказва и за останалата част от инвестицията.
В камерата за съхраняване на семена температурата е доста ниска, но младата жена, която работи там, е по къс ръкав. Лидия Георгиева енергично и разгорещено се старае да ни покаже колкото може повече различните десетки видове семена.

Контейнери с разсад на черен бор. Снимка: Елена КортелПървата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки по света не е новост. Много страни работят така вече от 40 години. Всъщност, както се убеждаваме от разказите на специалистите, капацитетът й е изключително висок, необходимостта от нея в сегашните условия за работа по залесяванията в горите е очевидна. Прихващането при фиданки в контейнери е много по-голямо – до 97 на сто. С поточната линия се намалят и грешките при работата. В горския сектор липсата на работна ръка е също сериозен проблем, както и в другите отрасли. При необучените, неопитните кадри вероятността за допускане на грешки е голяма, особено що се отнася до засаждането на фиданки с открита коренова система. В крайна сметка тези грешки водят до неприхващане и изсъхване на нежните растения.  Освен това климатът вече доста се промени и обикновено след залесяване настъпва период на суша. Растенията с открити корени не могат да се справят с безводието. Докато мъничките фиданки след отглеждането им в новата поточна линия излизат в контейнери, те са в защитена среда, корените им са закрити, имат влага и шансовете им за прихващане и оцеляване многократно се увеличават.

Друга част от инвестицията на ЮЗДП в Локорско е огромна оранжерия за отглеждане на фиданките. Разбира се, с Теодор Тодоров отиваме да видим и това помещение, оборудвано със съоръжение за автоматично поливане и подхранване с торове.  
Разсадникът разполага и с открита част. Тя също е оборудвана със съоръжение за поливане и подхранване с торове. При неблагоприятни условия откритата площ се покрива с мрежа.
Базата на разсадника в Локорско сега е модернизирана, но може още да се подобрява.
Югозападното държавно предприятие вече прави нов проект, който е продължение на сегашния, „Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата НАТУРА 2000 в България.“ Новият проект ще позволи да се направи анализ на горските видове в условия на промяна на климата, за да се определят най-подходящите видове за засаждане.

Човек не може да не се възхищава на всеотдайния труд на служителите от ЮЗДП. В разсадника „Локорско“ през седмицата на гората се събраха доста специалисти,  които са работили на различни обекти и след всички тях се появяват на бял свят млади фиданки, бъдещи гори.
Една от множеството дейности на Югозападното държавно предприятие в рамките на седмицата на гората през 2019-та година бе представянето на изградената поточна линия за производство на контейнерен разсад, както и необходимата за това инфраструктура. Мащабен инвестиционен проект ЛАЙФФОРХАБ по програма ЛАЙФ+ на Европейската комисия.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Един фичър от Германия, който започва на бензиностанция в София

… на 12 октомври 1997-а, когато по току-що именувания булевард ЕВРОПА имаше улични телефони… все още… Документално студио този път се връща назад във времето към собствените си архиви и поводът за това е календарен. Календарно-съдбоносен. Преди 30 години, на 9 ноември 1989, източно германското правителството взе едно изключително..

публикувано на 24.05.19 в 08:20

Rockscholl – училище за музика със социална мисия

В това издание на рубриката "Радиоавтограф"на предаването „Семейно радио“ ни гостува музикалната академия " Rockscholl ". Срещаме ви с Боян Симеонов, управител на академията, и една от ученичките в "Rockscholl " – Маргарита Ясенова. Академията беше големият победител в инициативата "Промяната", която дава шанс на социалното предприемачество в..

публикувано на 23.05.19 в 15:26

Ден за разкриване

В ден за разкриване ви каним в „Нашият ден“ с откриващия филм в програмата на София прайд филм фест, „Да се разкриеш“ – в разговора с адв. Деница Любенова от младежката ЛГБТ организация „Действие“.

публикувано на 23.05.19 в 10:36

От сериали към книги

Как от турски сериали да преминем към турска литература – за това говорим в „Нашият ден“ с преподавателя в Софийския университет проф. Тотка Монова. За да разберем как потреблението на изкуство и медии определя живота ни.

публикувано на 23.05.19 в 10:26

Променящите България

В това издание на рубриката "Моята история", в която традиционно си партнираме с платформата MOVE.BG, за да ви срещаме с познати и не толкова познати български, които   с делата си променят обществото ни към по-добро, ще обърнем внимание на един по-нетрадиционен аспект на дарителството. Става дума за онези хора от миналото, които променят..

публикувано на 21.05.19 в 16:32