Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Непобедимите музи. Българското изкуство между двете световни войни
Театърът: жажда – защо не!

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам

от 2.00 до 3.00 часа
А сега накъде
• Маршрути:
- За Нуук – столицата на Гренландия и за крехкото равновесието между хора, природа и технологии.
- Едно пътуване до Самоков и необикновената история на Сарафската къща, разговор с журналистката Милена Димитрова.
• България през очите на другите: Как се променя България през последните години, през очите на Дьорди Димитров от Унгария.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Eкзотично етно от Централна Африка – Конго и Буркина Фасо. В компанията на: „Мукуюни и Каконго Систърс“, „Кекеле“, Тахиру Джембе, Касаи Олстарс“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ФА Тунджа, Росен Генков, ОНМ на БНР, Хор на АНП на БНР и др.

от 6.05 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Слон без приказка“ – приказка, написана от дете

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• Предопределеност и активна промяна на живота – разговор със специалиста по физиология на мозъка и сугестопедия Антон Каро в Международния ден на ДНК.
• Съседското нещастие или как България се оказа съседна на три от най-„нещастните икономики“ в света – разговор с икономиста Искрен Пенчев.
• Здравето: Спорт след пенсионирането.
• Изкуствен интелект, данни, знание, опит, бъдеще – разговор с Ангел Марчев от Data Science Society и с философа Борис Грозданов в деня на събитието, което ще се опита да погледне към изкуствения интелект през призмата на етиката, и дни след като Европейската комисия заяви, че изкуственият интелект не може да работи, без човек да може да промени решението му.
• Главен герой: Лео Кадели и хората, които имат нужда от помощ.
• Настроение, символика и традиции на Велики четвъртък – коментар от етнограф.
• Психология на инвестирането – само наръчник за инвестиционен успех или за успех в житейските казуси изобщо? От какво се ръководим, когато вземаме решения къде да вложим парите, времето и усилията си? – в студиото е Васил Караиванов, преподавател в катедра „Икономика“ в Софийския университет.
• Какъв е резултатът от битката на държавата с ало-мафията, която отнема на година около 8 и 10 млн. лв. от най-уязвимите групи в обществото ни?

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Празнични песни и мелодии по случай предстоящото Възкресение Христово.
Ще звучат изпълнения на Васил Петров, Милица Божинова и Асен Масларски, Валентин Асенов, Ваня Костова, ДВГ „Пим – Пам“, Ненчо Балабанов, Хор „Турецкий“, Анре Рийо и неговият оркестър „Йохан Щраус“, Андре Крауч, Лорън Евънс, Барбра Стрейзънд, Елвис Пресли и южноафриканският госпъл хор „Совето“.

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Снежина Петрова – за спектакъла „Медея“ и осъществяването му.
• Интервю с Милко Стоянов от „Алианс за равни права и устойчивост“, медиатор в проекта „Медея“, Пловдив 2019
• Филмът „7“ след специалната прожекция в Пловдив – разговор с продуцентите Поли Ангелова и Николай Тодоров
• Галя Лардева за изложбите в Пловдив през април
• Изложбата „Чуйте ни – Артистичен интелект“ от програмата на Пловдив 2019
• Проф. д-р Мария Шнитер за изложбата „Столипиново – всеки има своя история“ на фотографа Айдън Четинбостаноглу от Измир, Турция
• Младият Пловдив чете с кампания „Пътуващи сандъчета" 2019 – разговор с Гергана Георгиева

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Европейският айляшки град: Пловдив се готви за новото издание на Айляк парад 2019. Гостуват Елена Пападопова (Елена Пап) – ръководител и режисьор на проекта, Пламен Радев – актьор, кукломайстор и режисьор и английският партньор Андрю Ким – майстор на парадните кукли със световна кариера, представител на Handmade Parade.
Традиционният общностен артпроект „Айляк парад“ е част от културната програма на Пловдив – Европейска столица на културата. В тазгодишното издание ще участват представители на различни местни общности, колективи и неформални групи от шестте Пловдивски района – професионални артисти, любители и доброволци с различен социален статус, възраст, етнически произход, професия или културен background. Парадът има уникален облик, който подчертава една забележителна особеност на светогледа и стила на живот в Пловдив. Той акцентира на концепцията за „Айляшки град“ – като място, където хората се чувстват релаксирани и свободни да живеят и отдадат внимание на спокойствието, естетиката и радостта.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
60 минути в темпо адажио – с едни от най-красивите и въздействащи бавни части на творби от Йохан Себастиан Бах, Йозеф Хайдн, Лудвиг ван Бетовен, Волфганг Амадеус Моцарт, Бенедето Марчело, Камий Сен-Санс, Жюл Масне, Фредерик Шопен и Пьотр Илич Чайковски

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Тайнствените пещери на Атон – На Велики четвъртък разговаряме с председателя на Балканския спелеоложки съюз Алексей Жалов за резултатите от последните международни експедиции, посветили проучванията си на картирането както на редица естествени пещери, така и на изкуствени подземни съоръжения, свързани с манастирите на Атонския полуостров – в това число обитаваните от монаси в различен период от време.
• Вечният двигател: ръководителят на катедра „Библеистика“ към Богословския факултет към СУ „Св. Кл. Охридски“ доц. д-р Екатерина Дамянова за хипотезата, която се опитва да преосмисли чрез една от крайните групировки в сектата на зелотите в древен Рим, известна като „сикарии“, мотивите за предателството на Юда Искариотски, членувал в нея.
• Златното сечение – богословът Ивайло Найденов за пророчествата на Старозаветните пророци Исая и Йезекил, свързани с Възкресението.
• Психология на всекидневието: психотерапевтът Манол Манолов – наясно ли сме какво на практика различава силната от слабата човешка психика?

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
• История на изкуството за деца – първа част
- Червената крепост, дворецът и Перлената джамия в Делхи.
- Книги с бродирани корици през 16 век.
• История на изкуството за деца – втора част
- По следите на светите Седмочисленици.
- Берат, „градът с хилядата очи“ и Пурпурният бератски кодекс.
- Пиесите на Бен Джонсън.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Портрети
Македонската певица Любка Рондова, проф. Любен Досев и варненската певица Величка Станева.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
 „Ум и щастие“, азербайджанска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Метроном
• Диригентът Пламен Джуров на 70 г. – ЧРД
• Кварто квартет с нов концерт.
• майсторски клас на оперната певица Татяна Шиварова.
• Александър Сомов за завръщането си софия
• Панчо Владигеров-внук с майсторски клас.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Великият Гетсби“ от Скот Фицджералд – девета част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• Разказ от първо лице за загубата, болката, отчаянието, намирането на вярата, надеждата и връщането към живота – живот посветен на другите – разговор с Емилия Йосифова – председател на Фондация „Подкрепа за реализация” и основател на Център за социална рехабилитация и интеграция – гр. Видин
• Документален фичър на Катрин Димитрова – „Янко музиканта“
• А сега внимавайте – концерта на „Accept" на 18-ти май. Едно впечатляващо музикално събитие в колаборация със симфоничния оркестър на гр. Пловдив. В Античния театър ще прозвучат класики като Лебедово езеро и 40-та симфония на Моцарт, както и неостаряващите рок химни Metal Heart, Princess Of The Down, Balls To The Wall, Fast As A Shark и много други.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Джаз клуб
Записи от концертния сезон на Биг бенда на БНР.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10