Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виола д`аморе

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

„Накъде препускате? – пътят се вие високо в небето, блести яспис и рубин, седем свещника греят и осветяват вратата на дома, в който живее господ. Ето я огромната небесна зала и там са събрани всички: ангелите и серафимите, Боженка, Йосиф и Антон, Стамен и Вража, Йорде и Манолчо, Вангел с въжето на шията. Лудата по комбинезон и с едната гърда навън, божият син и майка му – всички те молят да сложиш най-после инструмента в ръцете на този грубиян и да му предадеш първия урок по виола д’аморе, защото той има нужда от това. Никакъв творец не е! Претупал е света за някакви си шест дни и е допуснал най-отвратителни грешки. Научи го на гами и арпеджи, на всички минорни и мажорни тризвучия на любовта, скъсай го от работа! Всеки ден! Все едно имаш неук пред себе си.“
                                                                              „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков

България има много лица. За различните хора – различни. И според различните автори – различно интерпретирани. Но един от най-ярките образи на България е запечатан в „Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков. Повестта се появява на бял свят през 1987 година и остава завинаги в българската литература като едно от най-силните, талантливи и въздействащи произведения. България през погледа на малко дете и България, в която умира в мизерия и забрава лютиерът Георг Хених. За него тук не е родина, но за него и къде би могло да има родина. Той твори за Бога. Твори изкуство, което да възвисява и да надраства делничните ни граници. Изкуството, за което се плаща прескъпа цена.

Виктор Пасков (1949-2009) е завършил гимназия в София и консерватория в Лайпциг. Свирил е в джазови формации. Работил е като композитор, оперен певец и музикален критик в Германия. Бил е редактор и кинодраматург в Студия за игрални филми „Бояна”. Живял на различни места по света и според едно негово интервю – навсякъде се е чувствал по един и същи начин.

Ден след Великден ви предлагаме да чуете радиодраматизацията по повестта на Виктор Пасков – „Балада за Георг Хених“ – един полет на човешкия дух, един силен вопъл за светлина и вечност.

Автор на драматизацията: Йордан Стефанов.
Участват артистите: Петър Пейков, Жени Филипова, Александър Притуп, Вълчо Камарашев, Бистра Влахода, Александър Тончев и Александър Цеков.
Режисьор: Георги Темелков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30