Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из „Герой на нашето време“

БНР Новини
Княжна Мери на разходка. Илюстрация от Василий Верещагин за романа М. Ю. Лермонтов „Герой на нашето време“, 1860 г., гравюра.
Снимка: artru.info

„И сега, тука, в тази скучна крепост, често, като прехвърлям през мисълта си миналото, се питам: защо не исках да тръгна по пътя, открит ми от съдбата, дето ме чакаха тихи радости и душевно спокойствие… Не, аз не бих свикнал с тази участ! Аз съм като моряк, роден и израснал върху палубата на разбойнически кораб: душата му е свикнала с бурите и битките и изхвърлен на брега, той тъгува и се измъчва, както и да го примамва сенчестата гора, както и да му свети мирното слънце; той скита цял ден по крайбрежния пясък, вслушва се в еднообразния ропот на налитащите вълни и се вглежда в мъгливата далечина: няма ли да се мерне там на бледата черта, която отделя синята бездна от сивите облачета, дългоочакваният кораб, който отначало прилича на крило на морска чайка, но малко по малко се отделя от пяната на скалите и с равен бяг се приближава до пустинното пристанище…“
                                                                                      „Княжна Мери“, Лермонтов

С тези думи завършва четвъртата част на „Герой на нашето време“, наречена „Княжна Мери“. Един вечен и екзистенциален роман, в който съвсем младият Лермонтов е достигнал до истини, които често не успява да обхване дълъг човешки живот.

Михаил Юриевич Лермонтов е роден на 15 октомври 1814 г. в Москва. През 1828 г. започва да пише стихове. След смъртта на Пушкин през 1837 г. Лермонтов му посвещава поема, която му донася популярност, но предизвиква недоволството на император Николай I. Лермонтов е арестуван и заточен. През 1840 г. издава „Герой на нашето време”. А през лятото на 1841 г. е убит край Пятигорск в дуел. На 26 години.

Въпреки почти детската си младост, Лермонтов успява да диагностицира духовната болест на човечеството – егоцентризма, и я нарича Печорин. Той деструктивно се опитва да открие смисъла на живота. Манипулативен, властващ, емоционално контролиращ и в крайна сметка – разрушител на самия себе си.

Автор на драматизацията – Мария Громова.

Участват: Илия Добрев, Димитър Буйнозов, Венелин Пехливанов, Лили Райнова, Рая Нанкова, Виолета Бахчеванова, Атанас Воденичаров, Бочо Василев, Ламби Порязов, Димитър Дупаринов, Тодор Иванов.

Режисьор – Георги Тодоров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И тъжно, и самотно

На 21 април 2024 г. Радиотеатърът излъчва премиерата на радиопиесата на Петър Маринков "Последната нощ". Написан специално за радио, драматургичният текст на известния наш писател и драматург поставя наболели и горчиви въпроси, пред които се изправяме всеки ден и на които ни е трудно да намерим отговор. Например: Как да не сме сами в..

публикувано на 19.04.24 в 12:05

Нови поети в поредицата "Спасени думи"

През последните две години програма "Христо Ботев" на Българското национално радио излъчи стиховете на стотина наши съвременни поети. Необходимостта да звучи български стих в националните ни програми е явна и наложителна. Защото заедно с техническия напредък на века вкусът на публиката към прекрасното се променяше, слизаше надолу към чалгата и още..

публикувано на 05.04.24 в 08:05

Епизод 5: Роклята на Алла

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 23.03.24 в 08:35

Неподражаемият Славомир Мрожек в неделния радиотеатър

Радиотеатърът е подготвил за своите почитатели три произведения на полския драматург Славомир Мрожек: "Лисан кандидат", "Лисан философ" и "Вода". Идеята за миниатюрите с главен герой Лисан идва на Мрожек от знаменития средновековен пародиен епос "Роман за Лисан", в който главни герои за животни – лисица, вълк, мечка… Мрожек обаче обръща нещата:..

публикувано на 22.03.24 в 14:15

Епизод 4: Кураж на неочаквани места: Серго и Мария

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"..

публикувано на 16.03.24 в 08:30